Ahmadinejad ontslaat minister

amsterdam – De Iraanse minister van buitenlandse zaken Manoechehr Mottaki kan op zoek naar een andere baan. Gisteren kreeg hij zijn ontslag aangezegd vanuit Teheran, terwijl hij op bezoek was in Senegal. President Mahmoed Ahmadinejad stelde een van zijn vertrouwelingen – het hoofd van het Iraanse atoomagentschap Ali Akbar Salehi – aan als Mottaki’s tijdelijke vervanger.

Het ontslag kwam als een verrassing, maar lijkt een teken dat de onenigheid binnen het conservatieve establishment in Iran toeneemt. Mottaki (57) geldt als bondgenoot van Ali Larijani, de voorzitter van het parlement. Die is verwikkeld in een strijd met Ahmadinejad over wie er de meeste macht heeft – de regering of het parlement. Ahmadinejad baarde onlangs opzien door te verklaren dat het parlement naar de regering te luisteren heeft.

Volgens de Iraanse website Khabaronline.ir heeft Ahmadinejad Mottaki de afgelopen tijd uitgedaagd door persoonlijke adviseurs aan te stellen voor diverse regio’s in de wereld. Zijn plan om deze mensen tot ’presidentieel gezant’ te verheffen – en zo Mottaki’s ministerschap uit te hollen – ging niet door, alleen omdat geestelijk leider Khamenei er op het laatste moment een stokje voor zou hebben gestoken.

Khamenei – de man die achter de schermen de macht in Iran in handen heeft – moet Ahmadinejad wel vaker tot de orde roepen. Vorig jaar kostte het heel wat moeite om Ahmedinejad te bewegen een vicepresident te ontslaan die Khamenei niet aanstond. Pas op het allerlaatste moment gaf Ahmadinejad toe.

Overigens bleek er niets van eventuele onenigheid tussen Mottaki en Ahmedinejad in de verklaring die Ahmadinejad gisteren gaf. De president knuffelde Mottaki praktisch dood in zijn ontslagverklaring. Andersom heeft Mottaki het confronterende buitenlandse beleid van Ahmadinejad de afgelopen vijf jaar trouw uitgedragen en verdedigd. Het is dus onwaarschijnlijk dat zijn ontslag veel effect zal hebben op Irans buitenlandse en nucleaire beleid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden