Ahmadinejad: Iran blijft uranium verrijken

De Iraanse president Ahmadinejad begroet de media voordat hij aan zijn persconferentie begint. (AP)

Iran is volgens president Mahmoud Ahmadinejad klaar om met de grote mogendheden te overleggen over 'wereldwijde uitdagingen'. Een gesprek over het staken van uraniumverrijking zit er volgens de president echter niet in.

Ahmadinejad zei maandag op een persconferentie dat Iran binnenkort een pakket maatregelen zal presenteren aan de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland. "De voorstellen die wij hebben voorbereid hebben tot doel de uitdagingen te benoemen die de mensheid te wachten staan en fundamentele aanwijzingen te bieden tot duurzame oplossingen voor die uitdagingen", zei Ahmadinejad onder andere. Wat de maatregelen precies inhouden, of wanneer ze daadwerkelijk bij de Veiligheidsraad uiteen zullen worden gezet, liet de president in het ongewisse. Wel wilde hij kwijt dat 'wat ons betreft het Iraanse nucleaire vraagstuk voorbij is'.

Ahmadinejad zei dat Iran zijn werkzaamheden zal voortzetten 'binnen het raamwerk van mondiale reguleringen en in nauwe samenspraak met het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA)'. "We zullen nooit onderhandelen over evidente rechten van het Iraanse volk", voegde hij daar echter aan toe.

De Verenigde Staten en Europa hebben Iran tot eind september de tijd gegeven in te stemmen met overleg over beëindiging van het verrijken van uranium. Mocht Iran weigeren, dan dreigen er nieuwe strafmaatregelen, harder dan de sancties die het land nu al zijn opgelegd.

Maar Iran heeft bij herhaling gezegd nooit te zullen stoppen met het verrijken van uranium. Het land zegt dat het alle recht heeft uranium te blijven verrijken ten behoeve van de productie van nucleaire brandstof. Het Westen vreest echter dat Irans bedoelingen minder vreedzaam zijn en dat het land bezig is atoomwapens te ontwikkelen.

De deadline van eind september is volgens Ahmadinejad 'onverenigbaar' met de huidige behoeftes van Iran en 'met de richting die het Iraanse volk is ingeslagen'. "Het oplossen van mondiale problemen vereist een constructieve dialoog op basis van rechtvaardigheid en respect", aldus Ahmadinejad.

Ook wanneer het IAEA zich lijkt te laten leiden door een politieke agenda is het gedaan met de welwillendheid van Iran, zo liet de president weten. "We werken samen met het IAEA (...), maar we zullen ons verzetten wanneer het Agentschap beïnvloed raakt door politieke druk", zei hij.

Het IAEA, dat maandag achter gesloten deuren vergadert over Iran en Syrië, liet bij monde van voorzitter Mohamed el-Baradei weten dat de onderhandelingen met Teheran muurvast zitten. El-Baradei riep Iran op om het gesprek met het Agentschap op 'wezenlijk hernieuwde wijze aan te gaan', teneinde de wereld ervan te kunnen overtuigen dat er geen militaire bedoelingen achter het Iraanse atoomprogramma zitten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden