Ahern moet Ierse coalitie lijmen; breuk in Ira dreigt

DUBLIN (Reuter, AFP, AP) - Ierlands grootste partij, Fianna Fail heeft dit weekeinde de minister van financiën, Bertie Ahern, gekozen tot nieuwe leider en beoogd 'taoiseoch', eerste minister.

Ahern is de opvolger van Albert Reynolds, die afgelopen week ontslag nam als premier. De nieuwe partijleider zei onmiddellijk dat hij de vredesinitiatieven van zijn voorganger voor Noord-Ierland zal voortzetten. “Het vredesproces moet doorgaan, zonder onderbreking, zonder twijfel, zonder pauze. Dat is onze plicht en onze verantwoordelijkheid”, aldus de 43-jarige Ahern.

Hij zal Reynolds ook opvolgen als regeringsleider, indien hij erin slaagt de Labour-partij te overreden tot herstel van de regeringscoalitie met Fianna Fail. Op die manier kan hij nieuwe verkiezingen vermijden en zich wijden aan het vredesproces in Noord-Ierland. Labour zegde vorige week het vertrouwen in Reynolds op, nadat de premier de omstreden benoeming had doorgedrukt van procureur-generaal Harry Whelehan tot president van de Hoge Raad.

De enige tegenstander van Ahern voor de leiding van de centrum-rechtse partij, minister van justitie Maire Geoghegan-Quinn, trok zich zaterdag terug.

De politieke crisis in Ierland lijkt met de verkiezingen van Ahern echter nog niet voorbij. De krant The Irish Times voorspelde dat de Labour-partij morgen tijdens een parlementair debat zijn eigen leider Dick Spring naar voren schuift als nieuwe regeringsleider. Voor Fianna Fail is dat naar verwachting onaanvaardbaar.

Ongeveer 50 Ira-aanhangers willen een reeks bomaanslagen in Engeland en Noord-Ierland uitvoeren. Dat schrijft de Britse krant Sunday Times. Volgens de krant hebben de rebellen de Ira-leiding de onmogelijke eis gesteld dat het Britse bestuur over Noord-Ierland “zich voor maart totaal moet hebben overgegeven”.

Het Ira kondigde op 31 augustus een bestand af, maar de dreigende splitsing binnen de organisatie tussen voor- en tegenstanders van een harde lijn tegen de Britse regering brengt het vredesproces in gevaar is, aldus de krant.

De Irish Times berichtte dat Gerry Adams, leider van Sinn Fein, de politieke vleugel van het Ira, ervoor heeft gewaarschuwd dat de politieke crisis in Ierland voorstanders van de harde lijn de kans biedt de wapens weer op te nemen.

Het Ira heeft gisteren erkend verantwoordelijk te zijn voor de moord op een postbeambte op 11 november, tijdens een overval in Dublin. “Vrijwilligers van het Ira, die handelden op bevel waren betrokken bij het incident”, heette het eufemistisch in een communiqué. Volgens het Ira is de oorzaak van het voorval terug te voeren “op een onderkend probleem in de bevelsstructuur van het republikeinse leger”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden