Aha, dus zo was je je haren in de ruimte

Het leven in het ruimtestation ISS (International Space Station) kent ook tal van aardse klusjes, zoals bijvoorbeeld het wassen van je haar. Maar gewichtsloosheid maakt van zo'n simpele handeling een geduchte uitdaging. De Amerikaanse astronaut Karen Nyberg kreeg geregeld de vraag: hoe doe je dat? Ze maakte er een video van.

Joost de Vries

Nybergs blonde lokken torenen in het ISS constant een halve meter boven haar hoofd uit. Met een elastiekje kan ze het haar tijdens het werk bedwingen, maar tijdens het wassen laat ze haar haren vrij wapperen.

Voor de schoonmaakbeurt gebruikt ze een knijpzak met warm water, een 'no rinse shampoo': speciale shampoo die niet hoeft worden uitgewassen, een kam en een spiegel. Alle attributen zitten met klittenband bevestigd aan de muur (dan wel het plafond of de vloer, afhankelijk van hoe ze wenst te zweven).

Met de knijpfles spuit ze het water tussen haar haren op haar schedel. Kleine en grotere druppels weten daarbij te ontsnappen en zweven het ruimtestation in om uiteindelijk te belanden in het filtersysteem. Met haar handen verspreidt Nyberg het water door haar haar. Hetzelfde herhaalt ze met de shampoo. Met een grote kam kamt ze de zeep naar het einde van het haar. Met één helft van haar handdoek poetst ze het haar schoon. 'Zonder lopend water heb je een handdoek nodig om wat van de viezigheid eruit te krijgen.'

Klitten
Tot slot spuit ze nogmaals wat water in haar haar, ze vertrouwt de 'no rinse shampoo' toch niet helemaal. Met de droge helft van haar handdoek droogt ze haar haar. 'Omdat we beperkte middelen hebben, gaan we er spaarzaam mee om.' Een laatste keer kamt ze haar lokken de hoogte in, tegen de klitten.

Uiteindelijk laat ze het haar los zweven zodat het verder kan drogen in de lucht. Wanneer het haar droogt en het water verdampt, neemt de luchtvochtigheid toe. De airconditioning aan boord verzamelt het water uit de lucht als condens en filtert het tot drinkwater.

Twitter
Nyberg (43) uit Minnesota vertrok op 28 mei vanuit Kazakhstan naar het ISS voor een verblijf van een half jaar. Ze verblijft daar samen met vijf andere Amerikaanse, Russische en Europese astronauten. Geregeld informeert ze de achterblijvers op aarde over haar activiteiten in de ruimte op Twitter. De Nederlandse astronaut André Kuipers ging haar voor en deelde ook veel van het dagelijkse leven in het ruimtestation op internet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden