AH twijfelt aan toekomst Chinees konijn

Het lijkt erop dat het uit China geïmporteerde konijn bij Albert Heijn zijn beste tijd heeft gehad. ,,Het staat ter discussie of we het daar vandaan blijven halen'', aldus een woordvoerster dinsdag.

Het bedrijf heeft al het verse konijnenvlees uit de schappen gehaald omdat het twijfelt aan de aangegeven houdbaarheidsdatum. Klanten kregen het advies het verse product, ook met houdbaarheid tot en met 28 december, terug te brengen. De konijnen kwamen diepgevroren uit China en zijn hier volgens een speciaal procédé ontdooid. Hoewel ze al lang geleden zijn ingevroren, mogen ze officieel 'vers' worden genoemd. De supermarktketen haalt al enkele jaren konijn uit China.

De productschappen voor Vee, Vlees en Eieren betreuren het dat Albert Heijn Chinese konijnen verhandelt. ,,Er zijn ook supers die konijnenvlees uit Nederland verkopen'', zegt een woordvoerster. Zij noemt de situatie 'vervelend' voor de Nederlandse fokkers. ,,Er is schade toegebracht aan het imago van het konijn. Dat vertrouwen moeten we herstellen.'' Zij had nog geen cijfers over de effecten op de verkoop.

Albert Heijn kon dinsdag niet zeggen hoeveel de retouractie het bedrijf kost. ,,Ik heb geen getallen maar de strop is groot. De konijnen zijn ook in groten getale teruggebracht.'' De promotie van 'vers konijn' was stevig. Het eigen kookblad Allerhande, raadgever in vele keukens, had een hoofdmenu met konijn opgenomen.

De term 'vers' mag de supermarkt volgens de Warenwet gebruiken hoewel het vlees al anderhalf jaar oud kan zijn. Maar bij het invriezen is een bepaalde methode gebruikt en vervolgens is het 'opdooien' ook volgens een goedgekeurde procedure gebeurd. Albert Heijn weet nog niet wat precies met het vlees is misgegaan.

De supermarktketen zegt de partijen diepgevroren konijn al binnen te hebben gehad voor 14 maart dit jaar. Vanaf toen gold definitief een exportverbod op vlees uit China omdat het bij controles soms verboden stoffen bleek te bevatten. Per 31 januari ging het verbod in maar was er nog een uitzondering tot half maart voor vlees dat al onderweg was. Dat werd bij aankomst extra gecontroleerd en dat is ook met een aantal partijen konijn voor Albert Heijn het geval geweest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden