AH to go bestraft voor weren Marokkanen

Bram Logger

amsterdam – Drie filiaalmanagers van stationswinkelketen AH to go hebben een voorwaardelijke boete van 1250 euro opgelegd gekregen wegens discriminatie. Ook een personeelsfunctionaris van moederbedrijf Servex werd gisteren door de rechtbank in Den Haag veroordeeld.

’Dringend! Geen Marokkanen’, schreven de filiaalmanagers vorig jaar juni in een interne e-mail met vacatureoverzichten. De personeelsfunctionaris van Servex, een dochterbedrijf van de Nederlandse Spoorwegen dat de winkels op stations exploiteert, stuurde daarop geen Marokkaanse sollicitanten meer naar de drie vestigingen.

De filiaalmanagers op de stations Den Haag Centraal, Amsterdam Lelylaan en Amsterdam Centraal hadden eerder problemen gehad met groepen Marokkaanse medewerkers. Die zouden kliekjes vormen en daardoor hun werk niet goed doen.

Maar door „onmiskenbaar aan te geven geen sollicitanten van Marokkaanse afkomst te willen krijgen, beperken zij die groep om een plek op de arbeidsmarkt te veroveren”, vonniste de rechtbank. En daarmee zijn ze schuldig aan discriminatie.

De opgelegde boete is voorwaardelijk, omdat niet alleen de managers, maar ook werkgever Servex blaam treft. Servex was er als de kippen bij om schande te spreken van het incident, maar had volgens de rechtbank de managers eerder moeten helpen zoeken naar andere oplossingen voor problemen met allochtone werknemers.

Het Bureau Discriminatiezaken, dat de affaire aankaartte bij het Openbaar Ministerie, is tevreden met de uitspraak.

„Het is goed dat ook het bedrijf streng wordt aangesproken”, zegt directeur Gert-Jan Ankoné. „Als er problemen zijn met werknemers zijn er andere, arbeidsrechtelijke instrumenten om die op te lossen. Bijvoorbeeld een waarschuwing of desnoods ontslag. Dit vonnis maakt duidelijk dat discriminatie, het weren van een hele groep, echt niet kan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden