AH-achtervolgers hebben weer aangifte aan de broek

De twee Albert Heijn-medewerkers uit Amsterdam-Oost die vorig jaar met geweld een dief aanhielden, pakten deze week weer iemand. Die deed aangifte van mishandeling.

AMSTERDAM - ,,Er liep een man op straat die iets bij Albert Heijn had gestolen. De bedrijfsleider riep dat hij moest terugkomen.''

Madeleine Wouters, eigenaresse van 't Marktkeldertje in de Amsterdamse Eerste van Swindenstraat, zag precies hoe de eigenaar en de bedrijfsleider van de naastgelegen Albert Heijn donderdagmiddag opnieuw een winkeldief overmeesterden.

,,Hij kwam niet terug, maar liep door. Toen pakten ze hem bij zijn nek. Hij verzette zich nogal. En hij moest toch meekomen, dus hielden ze hem wat harder vast'', zegt Wouters. Van mishandeling was volgens haar geen sprake. Wouters kijkt nieuwsgierig de straat in, waar twee tv-ploegen een vrachtwagen volgen die koopwaar bij Albert Heijn komt brengen. De Eerste Van Swindenstraat is weer nieuws.

Nieuws, omdat de twee AH-medewerkers die eergisteren de dief grepen, beroemd zijn. Een jaar geleden achtervolgde en overmeesterde hetzelfde duo een man die een greep in de kassa deed. De dief bleek na de achtervolging zijn, al door de cocaïne broos geworden, neus te hebben gebroken. Een van de achtervolgers kreeg een boete van 600 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. De ander werd vrijgesproken. De verontwaardiging over de vervolging van de twee was zo groot, dat zelfs het koninklijk huis zich ermee bemoeide. Prins Bernhard maakte het geld voor de boete over.

Ook de dief van eergisteren deed aangifte. ,,De man had zichtbaar letsel opgelopen'', meldt het politiebericht. De twee winkeliers werden tot gisterochtend vastgehouden op verdenking van openlijke geweldpleging en poging tot zware mishandeling. Ook de dief zit nog vast, zij het voor een straatroof ergens anders. Voor het vergrijp in de Eerste Van Swindenstraat was hij al snel vrijgelaten.

,,De politie zou óns moeten beschermen in plaats van die lui'', zegt collega-winkelhoudster Wouters. ,,Dat hangt hier maar rond, jat van alles en nog wat, werkt nooit, maar als er iets gebeurt, hebben ze wel zó een advocaat.'' Dit keer zag Wouters dat een maatje van de dief al meteen 'mishandeling!' stond te roepen. ,,Ook zo'n type. Een junk, dakloze of een zigeuner of zo.''

Nu Albert Heijn-filiaalhouder Simon L. en bedrijfsleider Lucas P. weer worden verdacht, nemen publiek en collega-winkeliers van het Albert Heijn-filiaal in Amsterdam-Oost het opnieuw voor hen op. ,,Filiaalhouder Simon werkt altijd mee in de winkel. Hij weet het personeel te motiveren. Het is er gezelig, ze zijn vriendelijk en hardwerkend'', zegt Erna Bronkhorst van de tegenover de Albert Heijn gelegen matrassenwinkel 'Pillow Pillow'. ,,Van mij mogen ze die smerige winkeldieven slaan. Dat praat zich rond: 'daar moet je niet jatten, daar krijg je klappen'.'' Bronkhorst hoorde via de tam-tam dat de dief van eergisteren al op de telex stond voor een straatroof. ,,Van de politie moet je het als winkelier niet hebben. Ze laten iedereen zo weer gaan, of pakken iemand pas op als hij twintig keer iets heeft gejat. In de buurt zijn al twee supermarkten gesloten vanwege de vele overvallen.''

Bij het hoofdkantoor van Albert Heijn in Zaandam wordt hetzelfde beweerd, al is het in nettere bewoordingen. Woordvoerder M. Koeleman: ,,De twee betrokken medewerkers zijn eigen ondernemer. Ze hebben de zaak in franchise. We kunnen er wel enig begrip voor opbrengen dat ze opkomen voor hun winkel. En in sommige buurten is het niet bepaald veilig. Daar hebben veel winkels last van. We hebben vorig jaar afspraken gemaakt met de overheid, maar die afspraken worden door de overheid niet bepaald nageleefd.'' Koeleman doelt op het convenant waarin overheid en winkeliers afspraken dat de politie voortaan sneller zou komen en winkeldieven opsluit.

In de woorden van Koeleman klinkt ook kritiek op filiaalhouder Simon L. en zijn bedrijfsleider door. ,,We hebben huisregels. Daarin wordt het gebruik van geweld uitgesloten. We bellen de politie, zeggen die regels.'' Albert Heijn is niet echt gelukkig met de actie van de twee. Koeleman: ,,We weten nog niet wat er precies gebeurd is, maar vorig jaar was er ook al een zaak. We vinden het nu wel genoeg geweest.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden