Agréable Café, favorable liqueur

Lieschen, uit Bachs Kaffee Kantate, heeft een naamloze tante in Frankrijk die het donkerkleurige, bitterpittige drankje al eerder net zo lekker vond. Nicolas Bernier (1664 - 1734) voerde haar in 1703 op in zijn cantate 'Le Café'. Heerlijk smachtend klinkt het uit de mond van sopraan Dini Buis-Santing op de cd AU PLAISIR! Franse cantates & sonates (SCB 95193) door het Apollo-Ensemble. De blokfluit van Gerrie Jonker en de fagot van Thomas Oltheten en het klavecimbel van Marion Boshuizen volgen de ontboezeming 'O toy, liqueur, que j'ayme, regne, coule, coule en tous lieux' (Oh!, drank waarvan ik houd, stroom toch overal) met sierlijke verzuchtingen. Dat koffiemerken dit staaltje barokreclame nog niet hebben ontdekt, want je snakt naar een bakkie.

Het Apollo Ensemble zal er hoge ogen mee gooien tijdens koffie-concerten. De Franse muziek waar het propaganda voor maakt, vormt een gaatje in de markt, want de meeste groepen bewegen zich op de Duitse en Italiaanse markt. En juist de Franse muziek is aantrekkelijk door haar vrijheid, kleurrijkheid en filosofische inslag. Luister bijvoorbeeld naar een sonate van Michel Corrette (1709 - 1795) getiteld 'Les délices de la solitude' (De genietingen van de eenzaamheid) voor de fagot, waarin de oergeluiden in de prélude en de gevoelvolle zang van de sarabande zeer verrassend zijn.

De cd bevat ook een cantate van Louis-Nicolas Clérambault over Orphée die met toverzang in de aria 'Monarque redouté' de heerser van de onderwereld vermurwt. Dini Buis, met een lichte, ietwat nuchter klinkende stem, maakte zich het pathos van Orphée goed eigen en wordt fraai begeleid door de fluit en het hoge luitregister van het klavier; de muziek zweeft basloos.

Als ik een kanttekening plaats, dan bij de niet altijd zuivere intonatie in het blokfluitspel; het geluid is niet stabiel en zakt aan het einde van zinnen weg. De fagot verbaast door de virtuoze buitelingen die niet onderdoen voor het rappe snarenspel op het klavecimbel. En we weten nu waar Bach de koffie vandaan haalde: van Bernier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden