AGOVV moet weer op zoek naar geld

Apeldoornse eerstedivisionist staat voor de derde keer in vijf jaar op de rand van een faillissement

AGOVV Apeldoorn krijgt van de rechter vier weken uitstel van betaling om de club voor het betaald voetbal te behouden. De Belastingdienst had het faillissement van de club aangevraagd omdat AGOVV een belastingschuld van zo'n vier ton heeft. De eerstedivisionist krijgt nu de kans om een reddingsplan te maken en het geld bijeen te brengen. AGOVV stond in de afgelopen vijf jaar al drie keer eerder op de rand van een faillissement maar wist telkens te overleven.

Ton van Beek, voorzitter van supportersvereniging Blauw Hart, denkt dat zijn club het ook nu weer zal redden: "Het gaat ons wel lukken". AGOVV moet vier ton ophoesten om aan de acute geldnood te voldoen. In totaal is een miljoen nodig om het seizoen af te maken. Van Beek was tevreden met de uitspraak van de rechter: "We rekenden op één week, dat was veel te kort geweest".

In het verleden redde de vermogende voorzitter Ad van der Molen zijn club regelmatig. Dat zal hij nu niet doen, waardoor directeur en oud-doelman Henk Timmer op zoek moet naar nieuw geld. De hoop is gevestigd op de gemeente. Daarnaast kijkt AGOVV naar Vitesse en FC Twente voor hulp. AGOVV en Vitesse delen hun jeugdopleidingen. Die samenwerking kwam onder druk te staan toen de Apeldoornse club afgelopen jaar ook een samenwerkingsverband met FC Twente wilde opzetten.

De supportersvereniging werkt met het clubbestuur en de businessclub aan een reddingsplan: "Er zal een externe financier moeten opstaan, de bronnen die AGOVV eerder heeft aangeboord lijken uitgeput", zegt Van Beek. Waar het geld vandaan komt, is volgens hem niet belangrijk. "Of het geld nou uit Apeldoorn of Aboe Dhabi komt, het maakt niet uit. Wij supporters willen onze club redden. Als Merab Jordania (de Georgische eigenaar van Vitesse, red.) een miljoen aanbiedt, zullen we dat geld uiteraard aannemen."

AGOVV werd op 25 februari 1913 opgericht en keerde in 2003 terug in het betaald voetbal, na een verblijf van 32 jaar bij de amateurs. Het jaar 2013 moet dus een feest worden voor de club. Een faillissement zou die feestelijkheden doorkruisen. Van Beek: "Dat eeuwfeest komt er wel, mocht de betaaldvoetbaltak omvallen dan hebben we nog altijd de amateurvereniging die het kan organiseren."

De supportersvereniging schenkt zelf een klein bedrag en doet met een inzamelingsactie een beroep op de AGOVV-fans. Volgens Van Beek is er binnen Apeldoorn genoeg draagvlak om de club in leven te houden: "We hebben bij thuisduels zo'n 2000 bezoekers, dat is meer dan in de amateurtijd. Daarom gaat het ons wel lukken."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden