Agnost loopt groot risico op Facebook en Twitter

Beeld thinkstock

De virtuele werkelijkheid kan mensen een vals gevoel van vrijheid geven, waardoor ze vergeten dat ze ook nog deel uitmaken van de harde fysieke werkelijkheid. De afgelopen jaren zijn nogal wat moslims slachtoffer geworden van dat misverstand.

Op Facebook of Twitter deden ze vrijmoedige uitspraken over de islam die hen in de fysieke werkelijkheid in een cel deden belanden. In Tunesië kregen twee atheïsten 7,5 jaar cel, vanwege schrijfsels op Facebook. De een had geluk en kreeg een veroordeling bij verstek. De ander zit echt.

Vorige week kreeg een leraar uit de stad Mus in het oosten van Turkije vijftien maanden omdat hij op Twitter zichzelf Allah had genoemd. Hij zei dat zijn account was gehackt maar dat geloofden zijn rechters niet. Met dit soort vonnissen gaat Turkije enigszins de richting uit van Pakistan, waar een wet tegen godslastering ellende aanricht, vooral onder godsdienstige minderheden.

Doodstraf
Het kan beginnen met een burenruzie. Moslims beweren dan naderhand dat een christen Mohammed heeft beledigd. Een lagere rechtbank veroordeelt de christen vervolgens ter dood, waarna hij in hoger beroep vrijspraak krijgt, waarna er soms toch nog een executie volgt: in de vorm van een lynching wanneer de vrijgesproken verdachte het gerechtsgebouw verlaat.

Turkije kent geen doodstraf wegens godslastering. Ook benadeelt de wetgeving de christenen nauwelijks, omdat die er in Turkije amper nog zijn, door de genocide een eeuw geleden tegen Armeniërs en Syrisch orthodoxe christenen en de iets latere massale verdrijving van Grieken.

Er zijn wel veel Turkse agnosten. Ook zij moeten op hun woorden passen. De ongelukkige leraar uit Mus is geen uitzondering. Eind vorig jaar kreeg de componist Fazil Say tien maanden voorwaardelijk, wegens haat zaaien. Hij had de beroemde middeleeuwse Perzische dichter Omar Khayyaam geciteerd, die de draak stak met religieuze hypocrisie en schreef: "Jullie zeggen dat er rivieren vol wijn stromen in de hemel, is de hemel volgens jullie een café? Jullie zeggen dat twee maagden wachten op elke gelovige, is jullie hemel een bordeel?"

In 1999 was de macht in Turkije nog in seculiere handen en moesten islamisten uitkijken. In dat jaar verdween de huidige islamistische premier Erdogan in de gevangenis. Ook hij had een gedicht voorgedragen, van Zia Gökalp: "Onze minaretten zijn onze bajonetten, onze koepels zijn onze helmen, onze moskeeën zijn onze kazernes." Volgens de rechters had ook Erdogan zich schuldig gemaakt aan haat zaaien. Hij mocht nooit meer aan politiek doen. Vier jaar later was hij premier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden