Agenten voelden zich bedreigd door Mitch Henriquez

Advocaat Richard Korver komt met de nabestaanden (links de zus en moeder) van Mitch Henriquez, aan bij het Justitieel Complex Schiphol voor de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen de agenten die betrokken waren bij de dood van Henriquez.Beeld ANP

Agenten kregen Mitch Henriquez nauwelijks onder controle. De advocaat van de nabestaanden heeft nieuwe beelden.

Tweeënhalve minuut lang was het een orgie van geweld in het Haagse Zuiderpark. Van de kant van de agenten die alles uit de kast haalden om Mitch Henriquez onder controle te krijgen. En van de kant van de arrestant die zich furieus tegen de aanhouding verzette. Tijdens de eerste zitting maandag zei een van die agenten dat hij nog nooit iemand had meegemaakt die zo sterk was.

In juni 2015 overleed Henriquez na een arrestatie bij een muziekfestival in het Zuiderpark. De Haagse rechtbank moet zich de komende tien dagen buigen over de vraag of twee agenten zich schuldig hebben gemaakt aan dood door schuld. De dood van Henriquez leidde destijds tot heftige rellen in de Haagse Schilderswijk. Familieleden van Henriquez, bijgestaan door advocaat Korver, willen dat de agenten de zwaarst mogelijke straf krijgen.

Vuurwapen

Bijna seconde voor seconde liep de Haagse rechtbank langs de gebeurtenissen van tweeënhalf jaar geleden. In beeld werd gebracht hoe Henriquez verschillende keren uitdagend tegen bij de uitgang geposteerde agenten riep dat hij een vuurwapen bij zich had en daarbij in zijn kruis greep. Hij lachte daar toen nog bij en agenten zeiden dat hij door moest lopen.

Hij werd meegetrokken door een vrouw en een man, maar na een paar seconden trok hij zich los, keerde terug en nam volgens de agenten opeens een veel dreigender houding aan. De Arubaan herhaalde dat hij een vuurwapen had, greep naar zijn broekband en dat was het moment dat een ME-lid hem beetpakte om hem aan te houden. Deze agent werd weggesleurd waarop alle andere agenten op Henriquez doken.

Niets hielp, zei de agent met code DH02, die net als DH01 anoniem in een afgescheiden deel van de rechtszaal zat, vanwege eerder aan hun adres geuite bedreigingen. Het begon met een knietje om Henriquez naar de grond te krijgen en dat lukte. Maar hij liet zich niet boeien. Hij kreeg vuistslagen op de rechterwang en toen hij overeind dreigde te komen volgden stokslagen op de benen. Het werd geprobeerd met pepperspray, een stoot met handboeien in de ribben. "Hij reageerde op geen enkele pijnprikkel", zo zei DH02.

Doodsoorzaak

Al die tijd hield agent DH01 het hoofd van Henriquez in een klem. Was het een hoofd- of een nekklem? Daar moet de rest van de rechtszaak duidelijkheid over verschaffen. Aanvankelijk wees het Nederlands Forensisch Instituut de wurggreep als doodsoorzaak aan. Forensisch arts Kees Das had daar een andere lezing over. Nu moet een derde deskundige deze week in een nieuw rapport zijn visie over de doodsoorzaak geven.

De nadrukkelijk aanwezige advocaat Richard Korver verzocht maandagchtend om de behandeling uit te stellen. Privédetectives die voor hem werken hadden originele beelden te pakken gekregen die omstanders van de aanhouding hadden gemaakt. Deze zijn volgens hem veel helderder waren dan die van de rechtbank die van Facebook waren geplukt.

Volgens Korver, die soms de indruk wekte van een schaduwaanklager, is daarop bijvoorbeeld te zien dat Henriquez 'paars aanloopt'. Ook waren commentaren van omstanders hoorbaar die zeggen: 'daar zit geen leven meer in'. De agenten hielden vol dat Henriquez nog in leven was toen zij hem de ME-bus indroegen. De rechtbank besloot om toch te beginnen en de beelden van Korver later deze week te bekijken.

Lees ook: Forensisch arts betwist officiële doodsoorzaak Mitch Henriquez

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden