Binnenland

Agenten vervolgd om fatale arrestatie Mitch Henriquez

Mitch Henriquez. Beeld Facebook
Mitch Henriquez.Beeld Facebook

Twee van de vijf agenten die ruim een jaar geleden betrokken waren bij de dood van Mitch Henriquez worden vervolgd. Volgens het Openbaar Ministerie (OM)  had het geweld dat zij bij de arrestatie van de Arubaan gebruikten, zijn dood te gevolg. Drie andere agenten die erbij waren, worden niet vervolgd.

Bij zijn aanhouding, op 27 juni vorig jaar in het Haagse Zuiderpark, werd Henriquez door de agenten naar de grond gewerkt. Toen hij daar lag, gebruikte één van de agenten een zogeheten nekklem om hem in bedwang te houden. De andere agent, de commandant die dag, stompte Henriquez op zijn neus en wreef pepperspray in zijn gezicht. Uit forensisch onderzoek bleek dat de Arubaan door verstikking is omgekomen.

Het OM vindt dat de agenten buitenproportioneel geweld gebruikten. "Mitch Henriquez vormde niet zo'n groot gevaar dat de mate van geweld die is gebruikt, geoorloofd was." Wel vindt justitie het terecht dat hij aangehouden werd. Henriquez verstoorde de openbare orde, en ging daar ook mee door nadat de agenten hem hierop aangesproken hadden. Omdat hij zich verzette tegen de aanhouding, was het volgens het OM geoorloofd hem naar de grond te brengen.

Afgelopen weekend citeerde RTL Nieuws al uit een rapport van twee politiewetenschappers over de gewelddadige aanhouding. Volgens de onderzoekers stapelden de agenten 'fout op fout'. 'Het hardhandige geweldgebruik' was volgens het rapport 'disproportioneel, onmatig en ondeskundig'.

De andere drie agenten die bij de arrestatie waren, worden niet strafrechtelijk vervolgd. Zij zijn nog wel geschorst door de Haagse politie. De politie doet nog intern onderzoek naar hen. Mogelijk krijgen zij een interne berisping, bijvoorbeeld voor plichtsverzuim.

Justitie laat aan de rechter hoe de dood van Henriquez gekwalificeerd moet worden. Volgens het OM waren de agenten niet uit op de dood van de Arubaan. Wel was er volgens justitie sprake van mishandeling met de dood tot gevolg. Ook krijgen de verdachten doodslag ten laste gelegd. De rechter zal uiteindelijk moeten beslissen.

Wanneer de zaak voorkomt, is nog niet bekend. Het OM zal proberen de zaak 'zo snel mogelijk voor de rechter te brengen'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden