Update

Agenten schoten zes keer op Michael Brown

Demonstranten staan voor politieauto's in Ferguson Beeld afp
Demonstranten staan voor politieauto's in FergusonBeeld afp

De Nationale Garde gaat naar de Amerikaanse stad Ferguson om verdere escalatie van de rellen daar te voorkomen. Gouverneur Jay Nixon van de staat Missouri, waar Ferguson ligt, heeft daarvoor een bevel getekend.

De politie kreeg gisteren naar eigen zeggen te maken met 'gecoördineerde aanvallen'. Die begonnen al voordat de avondklok inging. Agenten werden beschoten en bekogeld met molotov cocktails. De politie reageerde daarop met traangas. De rellen liepen (weer) uit op plunderingen.

De Nationale Garde wordt vaak ingezet bij rampen. Eerder nam de staatspolitie het al over in de stad, maar het blijft onrustig. De rellen begonnen ruim een week geleden nadat een agent een ongewapende, zwarte tiener had doodgeschoten.

President Obama onderbreekt vandaag zijn vakantie op Martha's Vineyard om in Washington te praten over een aantal urgente zaken, waaronder de gewelddadige demonstraties in het Amerikaanse Ferguson.

Agent schoot zes keer
Uit de voorlopige resultaten van een autopsie die op verzoek van de familie is gepleegd, bleek dat de agent die de zwarte tiener doodschoot zeker zes kogels op de jongen heeft afgevuurd. Dat schrijft The New York Times vandaag.

De krant meldde dat de 18-jarige Michael Brown door zes kogels is geraakt. Hij is twee keer in zijn hoofd geschoten, wat erop zou wijzen dat hij voorover gebukt stond toen de agent op hem schoot. Op het lichaam van Brown zijn geen sporen van kruit gevonden, wat zou bewijzen dat hij van een afstand is doodgeschoten.

De autopsie is uitgevoerd door dokter Michael Baden, een voormalig medisch onderzoeker voor de stad New York. Baden hekelt dat de politie in Ferguson zelf geen informatie naar buiten brengt over de autopsie die ze zelf heeft gepleegd. 'Mensen vragen zich af hoe vaak hij beschoten is. Die informatie had op dag één al kunnen worden gepubliceerd', aldus Baden.

Minister Eric Holder van Justitie heeft zondag laten weten dat het ministerie een eigen autopsie zal verrichten vanwege de 'bijzondere omstandigheden en op verzoek van de familie'.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Traangas
Politieagenten hebben afgelopen nacht traangasgranaten afgevuurd op 400 demonstranten. Onder hen bevinden zich ook kinderen en journalisten, meldt persbureau Reuters. De groep zou vreedzaam aan het demonstreren zijn geweest tegen politiegeweld toen de politie met traangas kwam om de menigte uiteen te drijven. Volgens de politie werden er molotovcocktails gegooid.

De onrust vond plaats voor het ingaan van de avondklok. Die maatregel was bedoeld om de rust te herstellen na een week van rellen en plunderingen die volgden op de dood van een zwarte tiener. Vanaf middernacht (lokale tijd) mag voor de tweede keer niemand de straat meer op.

Gisteren gingen er ondanks het straatverbod toch mensen naar buiten. De politie pakte zeven mensen op. Bij een schietpartij raakte iemand zwaargewond, al zou dat niet met de rellen te maken hebben.

Ongewapend
De 18-jarige Michael Brown werd op 9 augustus in Ferguson, een voorstad van Saint Louis, doodgeschoten door een blanke politieagent. Volgens getuigen was de zwarte tiener ongewapend en bood hij geen weerstand tegen de agenten. Volgens de politie is de tiener gedood nadat hij een agent had aangevallen en diens wapen had proberen af te pakken.

Abonnees lezen vandaag in Trouw meer achtergronden. In 'Is dit een agent of een soldaat?' vertelt Bas den Hond hoe de Amerikaanse politiekorpsen de afgelopen jaren sluipenderwijs voorzien zijn van een militaire uitrusting.

null Beeld getty
Beeld getty
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden