Agenten ontslagen in zaak Van der Kouwe

Door de politie vrijgegeven foto van Marlies van der Kouwe. (ANP) Beeld ANP
Door de politie vrijgegeven foto van Marlies van der Kouwe. (ANP)Beeld ANP

Op Bonaire zijn twee agenten ontslagen wegens ernstig plichtsverzuim in de zaak Marlies van der Kouwe. Een derde medewerker kreeg een berisping. Dat maakte de politie op het eiland dinsdag bekend.

Van onze internetredactie

De twee politieagenten van het korps op Bonaire zijn door de gouverneur ontslagen omdat uit onderzoek bleek dat zij de melding van ontvoering niet serieus namen. Hierdoor kwam het onderzoek naar de verdwijning pas na 36 uur op gang.

De 24-jarige Marlies van der Kouwe verdween in de nacht van zaterdag 20 september op zondag 21 september. Ze zou op de terugweg van een feestje van de fiets zijn gesleurd door een man op een scooter. Vanaf dat moment ontbreekt elk spoor. De twee dienstdoende agenten gingen uit van een ruzie en lieten de zaak verder rusten. Uit het interne onderzoek blijkt verder dat ook de meldkamermedewerker geen verdere actie ondernam.

Ryan P. zou de tas van de jonge vrouw hebben willen stelen. Toen hij met het slachtoffer in een worsteling belandde en zij hem bij de keel greep, wurgde de 27-jarige verdachte haar volgens eigen zeggen.

Op 18 oktober maakt de politie bekend het lichaam van Marlies van der Kouwe te hebben gevonden.

Verdachten in de zaak Van der Kouwe
Op dit moment zitten nog twee verdachten vast. Hoofdverdachte Ryan P. (27) zit in de Bon Futuro gevangenis op Curacao en mag geen contact hebben met de buitenwereld. Hij heeft bekend Van der Kouwe te hebben gewurgd. De andere verdachte, Siegmar M. (19), zit vast op Bonaire. Zijn rol in de verdwijning van Van der Kouwe is nog onduidelijk.

Kenneth M. en Jimmy R. werden ook genoemd als verdachten. Kenneth M. zou onder meer kleding in beslag hebben genomen. R. was op de avond van de verdwijning van Van der Kouwe op stap met Ryan P. Hij zegt Ryan na één uur ’s nachts niet meer te hebben gezien. Beide jongens zijn inmiddels weer op vrije voeten. De vijfde aangehouden persoon is de broer van Ryan P. Ook hij is inmiddels vrijgelaten.

Overzicht van alle gebeurtenissen
Tijdlijn verdwijningszaak Van der Kouwe

Persconferentie op Bonaire waar verteld wordt dat Ryan P heeft bekend. (ANP) Beeld
Persconferentie op Bonaire waar verteld wordt dat Ryan P heeft bekend. (ANP)
De vindplek van het lichaam van Marlies van der Kouwe. (ANP) Beeld
De vindplek van het lichaam van Marlies van der Kouwe. (ANP)

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden