Agenten niet goed voorbereid op gebruik pistool in stresssituatie

Agenten zijn onvoldoende getraind op stressvolle situaties waarbij ze hun vuurwapen gebruiken. Niet alleen trekken agenten hierdoor eerder hun dienstwapen, ze schieten ook vaker onnodig en onnauwkeurig. Dit blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit dat gisteren verscheen.

Tijdens de politieopleiding en schietoefeningen is er te weinig aandacht voor stress die optreedt bij het omgaan met een vuurwapen, meent psycholoog Arne Nieuwenhuys, die op het onderwerp promoveert. Dat zou wel moeten: stress en angst beïnvloeden schietvaardigheid en beslissingen op een negatieve manier.

Door ontspannen situaties met stressvolle te vergelijken, bleek uit het experiment van Nieuwenhuys dat een agent onder spanning twee keer sneller naar het wapen grijpt. Ook zijn angstige agenten eerder geneigd te denken dat een verdachte bewapend is, zegt het onderzoek.

"Door bij schietoefeningen terug te schieten met verfpatronen of plastic kogels, onderzochten we het effect van stress op de schietvaardigheid. Hoewel je bij dergelijke simulaties nooit dezelfde hoeveelheid angst opwekt als in het echt, ervaart de agent wel een schrikreactie: zo'n verfpatroon laat een flinke blauwe plek achter, dat wil je toch vermijden", licht Nieuwenhuys toe.

Dat gevaarlijke situaties stressvol zijn, is natuurlijk niet verrassend. "En die stress en angst van de praktijk kun je nooit helemaal uitbannen. Maar je kunt er wel mee leren omgaan. Net als bij sport: door te oefenen met mild opgevoerde spanning, help je mensen ook onder hoogspanning te functioneren."

Per jaar dienen agenten 32 uur aan schietoefeningen vol te maken. Het onderzoek concludeert dat om onveilige situaties te voorkomen dit meer zou moeten worden, waarbij de stressfactor bijzondere aandacht moet krijgen. Politievakbond ACP pleit al langer voor meer trainingen, zegt algemeen secretaris Erik Langeweg. "Maar het blijft altijd een trainingssituatie; de praktijk blijft onvoorspelbaar en lastig na te bootsen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden