Agenten moeten tegen stootje kunnen

Het OM gaat geweld tegen ambtenaren te lijf met verdubbelde strafeisen en themazittingen. De rechter wil agenten beschermen, maar vindt ook dat ze tegen een stootje moeten kunnen.

„Ik láát me niet boeien”, zegt fietsenmaker Gerard B. tegen de rechter. De stevige Amsterdammer heeft niets op met politie en stadswacht. Twee keer eerder werd hij veroordeeld voor het beledigen van agenten.

Toen de fietsenmaker eind 2007 zijn hond uitliet, sprak een stadswacht hem aan, omdat B. de hondepoep niet zou hebben opgeruimd. Volgens de stadswacht pakte B. de ontlasting op met een zakje en riep: „Zal ik die stront in jouw porem smeren? Ik kom je nog wel eens tegen, dan schiet ik drie kogels in je bast.” Ook tegen twee agenten, die B. hierna wilden arresteren, zei B. dat hij ze ging doodschieten.

Gisteren stond Gerard B., net als veertien andere verdachten, terecht voor geweld en bedreigingen tegen werknemers met een publieke taak. Het Amsterdamse OM wil vanaf nu elke twee maanden een themazitting organiseren met een serie vergelijkbare rechtszaken.

„We hopen dat de de themazittingen een afschrikwekkende werking hebben”, zegt woordvoerder Ruth Gorissen van het OM. „Werknemers met een publieke taak maken namens de maatschappij moeilijke situaties mee. Of het geweld tegen deze groep toeneemt, durf ik niet te zeggen.”

Het Openbaar Ministerie zet sinds 2006 in op extra bescherming van werknemers met publieke taken. Het eist daarom bij wangedrag tegen overheidsdienaren straffen die tweemaal zo hoog liggen als bij dezelfde vergrijpen tegen andere burgers.

De meeste verdachten moesten gisteren voorkomen voor geweld en bedreigingen tegen agenten. Twee anderen waren in aanraking gekomen met een straatcoach of een conducteur. Veel verdachten kenden de rechtbank al van binnen. De Amsterdamse dakdekker Freek M., die in 1998 is veroordeeld voor mishandeling, had tussen de acht en tien biertjes gedronken toen hij werknemers van de gemeente bomen zag omzagen. M. probeerde de houthakkers het werk te verhinderen. Toen de politie M. wilde arresteren, sloeg hij wild om zich heen. Het kostte drie agenten vijf minuten tijd en een dosis pepperspray voordat ze de 130 kilo zware M. konden afvoeren.

Het OM eiste een taakstraf van 80 uur tegen de fietsenmaker en een boete van 600 euro tegen de dakdekker. In beide gevallen was de strafeis verdubbeld.

In één zaak ging politierechter Falger mee met de verdubbelde strafeis van de officier van justitie. Een man die een metroconducteur mishandelde, kreeg 600 euro boete, terwijl voor een vergelijkbare mishandeling doorgaans 300 euro staat. „Een conducteur kan verwachten dat reizigers soms op hem mopperen, maar met geweld hoort hij niet te maken te krijgen”, zei de rechter.

In alle andere gevallen ging de rechter niet mee met de verdubbelde eisen. Falger: „Voor wie bij de politie gaat werken, is het onvermijdelijk om in aanraking te komen met personen die geagiteerd of agressief zijn.” Ze veroordeelde fietsenmaker B. tot een taakstraf van 60 uur, en dakdekker M. tot een boete van 500 euro.

Volgens het OM werpen de verdubbelde strafeisen hun vruchten af. Persofficier van justitie Otto van der Bijl: „De straf van de rechter lag gemiddeld 70 procent hoger dan in zaken tegen gewone burgers.”

De Raad van Hoofdcommissarissen is teleurgesteld. Volgens de korpschefs gaat er een verkeerd signaal uit van het besluit van de rechter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden