Update

Agenten in beroep tegen uitspraak in zaak Mitch Henriquez

De moeder van Mitch Henriquez en advocaat Richard Korver bij het verlaten van de zaal na de uitspraak in de strafzaak tegen de agenten die betrokken waren bij de dood van Henriquez. Beeld ANP

De agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez gaan in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank. De agenten werden eind vorig jaar veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. Het Openbaar Ministerie gaat niet in hoger beroep.

"Beide agenten kunnen zich niet bij enige veroordeling neerleggen. De verdediging is van mening dat integrale vrijspraak is aangewezen", aldus de advocaten van de agenten.

Henriquez kwam om het leven bij zijn arrestatie in het Haagse Zuiderpark in juni 2015. In een dronken bui riep hij bij het verlaten van een muziekfestival verschillende keren: ‘ik heb een vuurwapen’. Toen hij niet reageerde op waarschuwingen en verzoeken om door te lopen besloten agenten om hem aan te houden en bood hij daarbij heftig verzet. 

Er waren vijf agenten voor nodig om Henriquez onder bedwang te krijgen. Er ontstond een geweldige worsteling waarbij agenten verschillende manieren gebruikten om hem onder controle te krijgen. Twee van de betrokken agenten zijn strafrechtelijk vervolgd. Zij hadden het meeste en heftigste geweld toegepast.

Tijdens de rechtszitting bleek dat de agenten in hun pogingen om Henriques tot bedaren te brengen hem stokslagen op de benen gaven, een nekklem aanlegden, in het gezicht sloegen en pepperspray in zijn ogen smeerden. Toen Henriquez uiteindelijk was overmeesterd en geboeid, is hij in een politiebusje naar het ziekenhuis vervoerd waar hij een dag later overleed.

Fout

Hoewel volgens de rechtbank niet met zekerheid is vast te stellen wat exact de doodsoorzaak was, is wel duidelijk dat zonder dat geweld Henriquez nu nog zou leven. De rechtbank vindt dat een combinatie van al het gebruikte geweld met ‘aanzienlijke mate van waarschijnlijkheid’ tot de dood van de Arubaanse man leidde.

De rechter stelde in het vonnis dat de agenten een 'grote fout, met zeer ernstige gevolgen' hadden gemaakt. Wel wees hij op de bijzondere situatie van agenten. "Als er onrust of gevaar dreigt dan kan een burger weglopen. Maar een agent niet."

De twee agenten zaten tijdens de hele rechtszaak afgeschermd en anoniem in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol. Ze werden aangeduid als DH01 en DH02. Hun identiteit wordt afgeschermd omdat zij en hun families na de arrestatie bedreigd zijn.

Nekklem

Bij de behandeling van de zaak vorige maand is lang gedebatteerd over de vraag of de nekklem fataal is geworden of niet. Drie pathologen verschilden daarover van mening. De eerste zei dat de nekklem wel de doodsoorzaak was, terwijl de andere twee pathologen het waarschijnlijker vonden dat er sprake was geweest van het zogeheten acuut stress syndroom dat optreedt bij een traumatische gebeurtenis.

Het Openbaar Ministerie volgde de redenatie van de twee laatste deskundigen en vonden de anoniem gebleven agenten wel schuldig aan mishandeling en niet aan doodslag. Het OM eiste geen straf, omdat werd gevonden dat de beide agenten al genoeg waren gestraft.

Het OM gaat niet in beroep tegen het vonnis. "Het OM concludeert dat de rechtbank op de meeste punten het standpunt van de officieren van justitie volgt. En waar de rechtbank daarvan afwijkt, is dit begrijpelijk beargumenteerd", staat in een toelichting.

Lees ook: Mitch Henriquez overleden door acute stress? Kan niet, zeggen medici

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden