Agente met hoofddoek: acceptabel?

Beeld ANP XTRA

De Amsterdamse politie bespreekt opnieuw of agentes met hoofddoek kunnen worden toegelaten. Staat neutraliteit daarmee op het spel?

Een kruisje, keppeltje of hoofddoek bij het politie-uniform: moet kunnen of niet? Gisteren stelde de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg de gedragscode die agenten opdraagt neutraal de straat op te gaan ter discussie. Wil het korps cultureel diverser worden en een afspiegeling zijn van de maatschappij, dan moet er ruimte komen voor agentes met hoofddoek, zei hij in het Algemeen Dagblad.

Religieuze symbolen of zichtbare uitingen van identiteit, zoals oorbellen, tatoeages of een opvallende haarkleur, passen niet bij de publieke functie van de politie. Dat staat in de gedragscode die het ministerie van Veiligheid en Justitie in 2011 opstelde. Toch worden versieringen zeven jaar later weer oogluikend toegestaan. Tegelijkertijd kampt de Nationale politie met diversiteitsproblemen.

Het Amsterdamse korps is landelijk het meest succesvol: achttien procent van de agenten heeft een niet-Nederlandse achtergrond. Dit terwijl ruim de helft van de Amsterdammers een niet-Nederlandse achtergrond heeft.

Voorbeeld

Tijd voor verandering, vindt het College voor de Rechten van de Mens dat al tien jaar voor een inclusief beleid bij de politie pleit. “Een werkgever die uitsluit op basis van godsdienst handelt zelfs in strijd met de Nederlandse wetgeving”, zegt woordvoerder Marysha Molthoff. Nederland zou wat haar betreft een voorbeeld kunnen nemen aan Amerika, Canada en Engeland waar agentes met hoofddoek wel geaccepteerd zijn. In Engeland hebben Sikh zelfs een bijpassende tulband bij hun uniform, weet Molthoff.

In heel Europa speelt deze discussie, zegt Wibren van der Burg, rechtsfilosoof en ethicus aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. “In verschillende Europese landen is gediscussieerd over kruisbeelden in schoollokalen.” Een hoofddoek bij de politie heeft volgens hem overigens niets te maken met die scheiding: moslima’s vertegenwoordigen immers geen organisatie of moskee.

Volgens Van der Burg kent Nederland in tegenstelling tot Frankrijk van oudsher een inclusief beleid. “Minderheden zijn hier vrij. Onderwijs mag worden gegeven naar eigen overtuiging. De dienstplicht kon worden opgeschort voor mensen met gewetensbezwaar.” Vrouwen met hoofddoek in het korps vindt hij een goede zaak.

Verbinding 

Volgens Cyriel Triesscheijn, directeur van antidiscriminatiebureau Radar/Art.1, is het accepteren van de hoofddoek bij het korps zelfs hard nodig. De politie maakt nu een omgekeerde beweging van de rest van de samenleving, zegt hij. “Diversiteit in het korps loopt terug, terwijl het in de samenleving meer wordt. Dit komt de band die de politie heeft met burgers niet ten goede.” Juist die verbinding is belangrijk. Voor het oplossen van zaken is de politie grotendeels afhankelijk van tips van burgers.

Het korps moet de diversiteit op orde krijgen, vindt ook vice-voorzitter Albert Springer van de Nederlandse Politiebond. Daar passen vrouwen met hoofddoek prima bij. Juist zij kunnen helpen om in contact te komen met andere moslima’s. Maar hun inzet is niet altijd evident: bij een motorrace-evenement als TT in Assen brengt een agente met hoofddoek alleen maar onrust en discussie, denkt hij. “Daar lopen grote groepen dronken mannen die daar zeker iets van vinden.”

Een slecht argument, vindt Marysha Molthoff van het College van de Rechten van de Mens: “Pak die burgers aan. Sluit nooit mensen van een beroep uit.”

Praktisch zal de hoofddoek er niet snel komen, laat een woordvoerder van de Nationale Politie weten. “De discussie is belangrijk, maar een heldere visie over de voor- en nadelen is er nog niet.” Er is bovendien geen onderzoek dat aantoont dat vrouwen niet solliciteren bij de politie omdat zij geen hoofddoek mogen dragen, aldus de woordvoerder.  

Minister Blok houdt vast aan hoofddoekverbod

Minister van veiligheid en justitie Stef Blok blijft tegen hoofddoekjes bij de politie. Geloofsuitingen zijn niet te combineren met het politie-uniform, laat hij weten. De minister vindt dat de politieambtenaar in het belang van zijn gezag en zijn eigen veiligheid een neutrale houding dient uit te stralen.

Blok wijst op een gedragscode uit 2011 die "zichtbare uitingen'' van onder andere levensovertuiging en religie niet toestaat. Deze code is vastgesteld na adviezen van politiechefs, korpsbeheerders, korpschefs en vakbonden. "Dat is het geldende en wat mij betreft ook gewenste beleid'', aldus Blok.

Ook in de Tweede Kamer is verzet tegen de overwegingen bij de Amsterdamse politie. Onder meer VVD, CDA en PVV keren zich ertegen.

Youssra Bouchhah, die als ze een hoofddoek zou mogen blijven dragen best wel bij de Politie zou willen werken.Beeld Patrick Post

'In tijden van nood doet het uiterlijk er niet toe'

Youssra Bochhah (26) uit Almere volgt een hbo-opleiding tot kindertherapeut en doet onderzoek voor de UvA.

"Ik zou heel gelukkig zijn als wij ook de kans krijgen om bij de politie te werken. Op dit moment heb ik geen plannen in die richting, maar dit betekent echt iets voor me. Politieagenten worden vaak als helden gezien. Het zou fijn zijn als moslima's met een hoofddoek zich ook in die richting kunnen ontwikkelen.

"We zijn één en al mengelmoes in Nederland, dus waarom zou een politiekorps dat niet zijn? Een agente met een hoofddoek kan in het voordeel zijn. Onder moslims is het al snel: 'Wij broeders en zusters'. Ziet men dat je een soortgenoot bent, dan win je sneller het vertrouwen. Jat een moeder iets bij de Vomar, dan kun je haar misschien ook beter vermanen, door te zeggen dat stelen niet is toegestaan in jouw religie. Van jongeren hoor ik wel eens dat ze hopen door Marokkaanse agenten gematst te worden. Maar dat valt hen nog lelijk tegen. Daar zijn agenten niet voor natuurlijk.

"Nee, ik snap niet waarom een hoofddoek een belemmering zou zijn om een goede agent te zijn. De politie is er in tijden van nood. Gaat het je echt om je veiligheid, dan maakt het niet uit wie je helpt of beschermt. Dan kijk je niet eerst naar het ras of het uiterlijk."

'Ik zou me meteen aanmelden'

Karima Sahla (42) uit Den Haag Zette een educatief programma op voor moeders ter preventie van radicalisering.

"Wat mij betreft begint de politie hier meteen een proef voor agenten met een hoofddoek. Ik ben de eerste die me aanmeldt. Maakt niet uit in welke functie. Jammer dat het nog bij een overweging blijft van de Amsterdamse korpschef. We moeten aan de slag.

"Wie zegt dat iemand zonder hoofddoek wél neutraal is? Het gaat om iemands kwaliteiten. Met piercings en tatoeages bij agenten heb ik ook geen moeite. Ook niet met een sticker van een politieke partij. Ik ken veel agenten die tegen mij zeggen dat ze PVV stemmen. Nee, daar heb ik ook totaal geen problemen mee. Het zijn vakmensen.

"Dat vrouwen met een hoofddoek nu geen agent kunnen worden is echt een gemis. Onze jongeren hebben voorbeeldfiguren nodig, en de politie moet een afspiegeling zijn van de Nederlandse maatschappij. In New York, Canada en het Verenigd Koninkrijk is het een succes, maar wij blijven achter. Terwijl het juist zo goed past in Nederland. Ik zie het als keuzevrijheid.

"Dit hoofddoekjesverbod is gewoon uitsluiting om een stukje textiel. En een enorme kennisverspilling. Ik ken zoveel hoogopgeleide jonge vrouwen met een hoofddoek die staan te juichen als ze bij de politie zouden kunnen werken. Echt, de politie zou versteld staan van de resultaten."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden