AGENDA ANTWERPEN 93

Onderstaande agenda is een selectie uit het programma van Antwerpen 93, Culturele Hoofdstad van Europa. Het volledig overzicht van tientallen muziekuitvoeringen, grote en vele kleinere tentoonstellingen, plus evenementen in de marge, staat afgedrukt in een Antwerpen 93-krant, te verkrijgen bij INFO 93, Grote Markt 29, 2000 Antwerpen, tel. 09 32 3 2341188. Een winkel met catalogi, posters, souvenirs enzovoorts, is open in de Hoogstraat 43.

Vrijdagmiddag 26 maart verricht de Belgische koning Boudewijn de officiele OPENING van 'Antwerpen 93'. Om 18.00 uur in de hal van het Centraal Station het MUZIEKSPEKTAKEL 'Talisker' voor slagwerk en dertig klarinetten. Om 19.00 uur de heropening van de opgeknapte BOURLASCHOUWBURG. Het hele weekeinde is er in Antwerpen van alles te doen, onder het motto 'BEZETTE STAD', naar Paul van Ostaijen, wiens tekst in een speciale Franse vertaling bovendien wordt voor- en uitgedragen.

Dubbelconcert in de Bourlaschouwburg, vrijdagavond 26 maart, door de orkesten van de Brusselse Muntschouwburg en door het barokorkest Anima Eterna met JOS VAN IMMERSEEL aan het klavier.

Zaterdag 27 maart, 11.00 uur (tot 13 juni) grote overzichtstentoonstelling van JACOB JORDAENS in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. 14.00 uur in de hele binnenstad 4 kilometer FANFARE. 19.00-21.30 uur SPECTACLE COUPE: openingsgala rechstreeks via de BRT te zien. 22.30 stipt: VUURWERK, rechter-Scheldeoever.

'SARAJEVO' is de wereldpremiere van een theaterproduktie over de stad als metafoor van cultuur en over de kiemen van vernietiging die ze in zich draagt. Voorstelling van Intercult (Stockholm), Inart Center (Lubjana), International Sommer Theater Festival (Hamburg). Bourlaschouwburg, zaterdag 27 maart, 20.30 uur; informatie over speeldata (onder meer in april) en plaatsen via bovengenoemd telefoonnummer.

Zondag 28 maart, 11.00 uur, crypte Sint Laurentiuskerk: plechtige doop van het CAHIERproject met schriftelijke en mondelinge bijdragen over filosofisch-maatschappelijke thema's van schrijvers uit heel Europa. 'VERTOOG & LITERATUUR' is de noemer waaronder in het najaar de reeks zogeheten cahiers verschijnen zal.

EEN STAD GEFOTOGRAFEERD is in het openingsweekend van 10.00 tot 20.00 uur te zien in het Museum voor Fotografie: HANS AARSMAN en vier andere fotografen verbleven enige tijd in Antwerpen en legden hun indrukken vast, die ook in boekvorm worden gepubliceerd. Na dit weekeinde tot 13 juni te zien tussen 10.00 en 17.00 uur, behalve maandag.

De ZOO rechts uit het Centraal Station viert zijn 150e verjaardag en heeft tussen de bonte maki's en rode ibissen een uitgebreid feestprogramam op stapel staan. Iedere dag open.

STAD AAN DE STROOM, de drie oude havengebieden van Het Zuid, Scheldekaaien en het Eilandje, zijn ieder weekeinde onder leiding per fiets te bezoeken. Informatie via bovengenoemd telefoonnummer.

'De BOTANICA in de Zuidelijke Nederlanden (1500-1650)' in het drukwerk van de wereldberoemde Christoffel PLANTIJN is het thema van een expositie in het Museum Plantijn-Moretus, Groenplaats - op zich als drukkerij annex patricierswoning alle moeite van een bezoek al waard. Tot 13 juni, 10.00-17.00 uur, behalve maandag.

Na dit weekeinde zijn er iedere maand enkele nieuwe evenementen:

Vrijdag 2 en zaterdag 3 april zijn de openingsplechtigheden van de gerestaureerde Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, die na 25 jaar weer in vol ornaat te bezichtigen zal zijn.

De Nederlandse kunstenaars Rieks Swarte en Niek Kortekaas zijn scenografen van de tentoonstelling 'De KINDERKAMERS van het Paleis', in het Koninklijk Paleis: 10 tot 18 april.

BERNARD HAITINK zwaait op donderdag 15 april Mahlers Negende door het European Community Youth Orchestra in de Elisabethzaal.

In de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal worden vanaf 16 mei tot 3 oktober RETABELS uit de 15e en 16e eeuw tentoongesteld, de middeleeuwse altaarstukken waar antwerpen beroemd om is geworden. Dagelijks tussen 9.00 en 18.00 uur, niet tijdens missen.

DE ARK is een drijvend podium in de Schelde waarop van mei tot oktober kunstenaars uit verschillende wereldsteden zullen wonen en werken. Informatie via bovenstaand telefoonnummer.

In 'RUBENS CANTOOR' zijn unieke kopieen te zien van de verloren gegane studieontwerpen die Peter Paul Rubens bewaarde in zijn kantoor, als beroepsgeheim verborgen voor de buitenwereld. 15 mei-27 juni, Rubenshuis, 10.00-17.00 uur, behalve maandag.

Vanaf 6 juni tot in de herfst zijn in het park MIDDELHEIM nieuwe aanwinsten te zien: BEELDEN van onder anderen Panamarenko (Belgie), Per Kirkeby (Denemarken), Matt Mullican (Verenigde Staten) en Richard Deacon (Groot-Brittannie).

Aan de vooravond van het jaarlijkse Poetry International in Rotterdam treden Yehuda Amichai (Israel), Breyten Breytenbach (zuid-Afrika), Remco Campert (Nederland), Gunter Grass (Duitsland) en andere Europese dichters en schrijvers op een INTERNATIONALE POEZIEAVOND op in de Arenbergschouwburg, 10 juni, 20.00 uur.

DIAMANTjuwelen uit Antwerpens 17e eeuw: te zien in het Provinciaal Diamantmuseum, 11 juni tot 3 oktober, dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur.

Antwerpen krijgt zijn eigen SAIL, wanneer opgetuigde wereldschepen de Scheldestad aandoen van 14 tot 17 augustus. In die week is bovendien de jaarlijkse KERMIS.

Kinderen komen aan hun trekken in CITES CELESTRES, animatie tegenover het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten: 19-29 augustus.

Kathedrale KNAPENKOREN uit Quebec, Dublin, Barcelona, Gteborg, Ely, Lyon, Tarnow, Wurzburg, Essen, Haarlem en Antwerpen treden op in een internationaal festicval, Cantichorus 1993: 20-29 augustus.

Van 3 september tot 13 oktober komt er een MONTEVERDI-cyclus door onder anderen Philippe Herreweghe.

RUSSISCHE AVANT-GARDESCHILDERS uit de periode 1900-1930 (Kandinsky, Malewitsj, Rodchenko en anderen): bijna 60 werken uit het Russisch Staatsmuseum in Sint-Petersburg zijn van 11 november tot 30 januari 1994 te zien in het Hessenhuis.

In december is er een volledig concertante uitvoering voorzien van de opera 'AQUARIUS' van Karel Goeyvaerts.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden