Agema: VVD en CDA lagen in Catshuis ook dwars op terrein van immigratie

PVV-leider Geert Wilders telefoneert voordat hij en Kamerlid Fleur Agema het Catshuis verlaten, 21 april 2012. Beeld ANP
PVV-leider Geert Wilders telefoneert voordat hij en Kamerlid Fleur Agema het Catshuis verlaten, 21 april 2012.Beeld ANP

De PVV stopte de onderhandelingen in het Catshuis niet alleen vanwege de meningsverschillen over de bezuinigingen. De partij vond ook dat VVD en CDA te weinig leverden op afspraken in het gedoog- en regeerakkoord over immigratie. Dat zegt nummer twee van de PVV Fleur Agema in een interview met Volkskrant.nl.

Joost de Vries en Jeroen Visser

'We hebben er alles aan gedaan om de islam terug de dringen, en we hadden een prachtig gedoog- en regeerakkoord, maar VVD en CDA hebben op dat terrein onvoldoende geleverd', aldus Agema.

In maart en april dit jaar onderhandelden VVD, CDA en gedoogpartner PVV zeven weken lang over een begrotingsakkoord voor 2013. Op 21 april staakte Geert Wilders de onderhandelingen uit onvrede met het onderhandelingsresultaat. De PVV had moeite met de koopkrachtprognoses en wilde niet dat Nederland zou 'bloeden' voor Europa.

Volgens Agema speelde mee dat de gedoogcoalitie niet genoeg had bereikt op het terugdringen van de immigratie uit moslimlanden. 'Onze economische visie, van hoe kom je nou uit zo'n crisis, verschilt fundamenteel van de VVD en het CDA. Met daarbij dat er geleverd moet worden als je afspraken maakt. En dat is niet gebeurd.'

De PVV pleitte in het Catshuis voor een opt-out, zodat Nederland op het gebied van immigratieregels zou kunnen afwijken van de Brusselse regels. Met het CDA viel daar niet over te praten, zegt Agema. Inmiddels is het voor de PVV een 'gepasseerd station'. Na het Catshuis werd duidelijk dat in Brussel een opt-out niet mogelijk is. Agema: 'We hadden een paar mooie maatregelen in het gedoogakkoord staan, met name om een rem te zetten op de gezinshereniging. Maar op dat gebied is eurocommissaris Malmström ons in de wielen gefietst.' Volgens Agema moet Nederland uit de Europese Unie om weer een eigen immigratiebeleid te kunnen voeren.

Democratisering
In het interview zegt Agema verder dat de nieuwe PVV-fractie na de verkiezingen beslist over verdere democratisering van de partij in de vorm van een ledencongres. 'De volgende fractie gaat daarover. We hebben de vorige keer afgesproken dat de volgende fractie na de verkiezingen daarover beslist.'

Kamerlid Hero Brinkman (DPK) verliet de PVV eerder dit jaar onder meer vanwege het gebrek aan democratie binnen de partij. Brinkman pleitte in het verleden meermalen voor het toelaten van leden binnen de PVV om de partij democratischer te maken. Het merendeel van de fractie zag niets in zijn plannen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden