Agema is boos en schrijft een boek vol uitroeptekens

Fleur Agema is van huis uit bouwkundige. Ze studeerde af op de bouw van gevangenissen, maar belandde in de Tweede Kamer. En daar dreef ze al snel af van de architectuur. "Jij hebt toch iets aan je hand?", vroeg Geert Wilders haar, toen zij in 2006 met hem naar de lijst van negen PVV-gekozenen keek, zich afvragend wie wat moest doen. Geen van allen had eigenlijk verstand van de zorg. Alleen Agema, want die kwam vanwege die hand dus wel eens bij de dokter.

Later bleek het niet alleen haar hand: ze heeft MS. "Er zijn ergere dingen", zegt ze daarover. "Altijd pijn, maar verder gaat het prima." Die zorgportefeuille heeft ze overigens inmiddels ook wel onder controle. "In de allereerste brief die ik las voor het allereerste debat, stonden 25 afkortingen", zegt ze eerlijk. "Het kostte me twee uur hem te ontcijferen." Inmiddels is ze ruim acht jaar en honderden debatten verder.

In die tijd vroegen mensen haar wel eens of ze geen boek moest schrijven. "Nee, er is geen verhaal", zei ze dan."Het beleid was het beleid en je was het ermee eens of niet."

Maar, zegt ze, nu is alles anders. Nu zit er een kabinet dat bezuinigt en "met rare, gladde praatjes deze plannen aan de man wil brengen". Schippers en Van Rijn belazeren de kluit, zegt Agema, terwijl ze simpele mantra's bezigen. "Het maakt me boos. Kribbig. Verontwaardigd. Geërgerd."

Daarom schreef de PVV-vicefractievoorzitter nu wél een boek. Want die mantra's van het zorgministerie hebben volgens Agema 'tot een soort massahypnose geleid'. "De leugen regeert", zegt ze Beatrix na, in dat bewuste boek. Want ze kunnen wel zeggen dat het niet verplicht is om mantelzorg te verlenen, dat is het wel. Ze kunnen wel zeggen dat ouderenmishandeling hard wordt aangepakt, ze doen niets. Ze zeggen wel dat de AWBZ verouderd is, maar dat valt reuze mee. En ze kunnen wel zeggen dat ouderen het liefst thuis willen blijven wonen, maar dat is helemaal niet goed voor ze.

Om te tonen hoe boos ze is, gebruikt Agema een heleboel uitroeptekens. 'Mantra: het gaat om lichtere vormen van zorg!' 'Mantra: sterker en socialer!' 'Een kwart van de gemeenten (een kwart!).'

Dat doet ze niet alleen in haar boek, trouwens. Het is ook niet makkelijk Agema te zijn. Onlangs deed ze op de radio haar beklag over collega's. "Ik wil gewoon op een normale manier behandeld worden!", zei ze, "die collega-Kamerleden vragen wel naar foto's van mijn kind, maar vragen me niet of ik een motie mee-onderteken. Ik ben er onderhand wel klaar mee. Het duurt al ruim een jaar. Ik word gewoon gediscrimineerd!"

Dit voorjaar zei taalonderzoeker Maarten van Leeuwen dat Geert Wilders een heel eigen taalgebruik heeft. Wilders, zegt Van Leeuwen, maakt overal in zijn woorden duidelijk dat hij geen deel uitmaakt van de Haagse kliek. Het blijkt een talent dat niet iedere PVV'er gegeven is. Agema, met al haar uitroeptekens, wil er het liefst gewoon bijhoren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden