RecensieTheater

Age of Rage: waarom smijt dat meisje met een Aldi-taart?

Age of Rage.Beeld Sanne Peper

Jeugdtheater
Anita Twaalfhoven
Age of Rage
De Toneelmakerij
★★★★☆

In een politiecel zit een zestienjarig meisje. Ze is vandaag jarig, maar erg feestelijk is het allemaal niet. Ze is ten onrechte van school gestuurd, thuis loopt het ook niet best en nu heeft ze zichzelf hopeloos in de nesten gewerkt.

Met de jongerenvoorstelling ‘Age of Rage’ laat de ­Toneelmakerij haarfijn zien hoe een intelligent meisje kan vastlopen door gebrek aan kansen. Jibbe Willems, een van de meest productieve toneelauteurs van het moment, schreef een overtuigende tekst over het spanningsveld rond een probleemgezin. Vader heeft een versleten rug door het werk in de bouw. Moeder kreeg te jong kinderen en bleef steken achter de kassa in de Aldi. Hun zoon wil niet deugen, maar hun dochter zit toch maar mooi op het gymnasium. Daar houdt ze haar hoofd nauwelijks boven water. Haar klasgenoten noemen haar familieleden uitkeringstrekkers. “Wat heb je voor lunch meegenomen in je plastic zak?”, roepen ze lachend. “Dorito’s met shag?”

De situatie zou gemakkelijk kunnen ontaarden in een tearjerker, maar het meisje is bijzonder slim en strijdbaar. Frieda Barnhard speelt haar overtuigend en energiek. Ze banjert met haar tengere ­lichaam heen en weer door de kale politiecel en slaat de agenten met volzinnen om de oren.

Verdient iedereen een tweede kans?

In haar boosheid ziet ze overal onrecht: asielzoekers krijgen een mooiere woning dan haar ouders die in de schuldsanering zitten. Ze zijn al een jaar gescheiden, maar vader vindt geen eigen huis. “Ik ben nog eerder het huis uit dan mijn vader!”, zegt het meisje. Ze verkondigt PVV-achtige denkbeelden en beledigt de donkere politieagente die haar juist wil helpen. 

Regisseur Wieke ten Cate koos voor een eenvoudige, maar doeltreffende enscenering, waarbij de politiecel ook fungeert als klaslokaal of de woonkamer thuis. De acteurs spelen meerdere personages en wisselen snel en vaardig tussen agent en ­vader of moeder en docente op school. De stalen achterwand, die het meisje met verf besmeurt, dient als breed projectiescherm voor socialemediabeelden of een nieuwsuitzending.

Zo komen we eindelijk te weten wat er is gebeurd.

Ze heeft haar verjaardagstaart van de Aldi in het ­gezicht van een politica ­gegooid, die omringd door journalisten op wijkbezoek was in haar straat. Dan komt er een interessante vraag naar voren in de media. Verdient iedereen een tweede kans? Of moet je dit soort ­gedrag direct de kop indrukken en streng bestraffen?

Wij als publiek kennen ­inmiddels de achtergrond van het meisje, en begrijpen wel hoe ze ertoe is gekomen. ‘Age of Rage’ is een actuele en sociaal bewogen voorstelling die herkenbaar is voor jongeren en aan het denken zet over de mechanismen in de samenleving. Zoals het meisje een beetje cynisch zegt: “De wereld is hard, daar kun je niet tegenop knuffelen.”

Tournee in oktober en november, zie www.toneelmakerij.nl

Lees ook:

Met bokshandschoenen knokken vader en moeder elkaar de tent uit

‘En de winnaar is...’ gaat over een vechtscheiding. Letterlijk, vader en moeder dragen bokshandschoenen en knokken elkaar de tent uit, met hun dochter als de ijverige scheidsrechter. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden