Agassi liegt en ontloopt straf na positieve test

Andre Agassi heeft onthult in zijn carrière drugs te hebben gebruikt. Een smet op de reputatie van de tennisser, een rolmodel voor veel kinderen.

In navolging van John McEnroe gebruikt Andre Agassi zijn autobiografie om toe te geven dat hij in zijn tenniscarrière aan de drugs is geweest. De winnaar van acht grandslamtitels erkent dat hij vanaf 1997 regelmatig zijn heil in de harddrug metamfetamine, ook bekend als crystal meth. In het boek ’Open’, dat begin volgende maand in de Verenigde Staten verschijnt, onthult Agassi dat hij een keer is betrapt tijdens een dopingcontrole.

Agassi vertelt in het boek, waaruit de Engelse krant The Times gisteren citeerde, hoe hij op een avond in 1979 wordt gebeld door een dokter van de ATP, de overkoepelende spelersvakbond. De arts deelt Agassi mee dat hij positief is bevonden na een test. De onvermijdelijke gevolgen – schorsing, gezichtsverlies, vernedering – , maken de Las Vegas Kid radeloos.

„Mijn naam, mijn carrière, alles stond op het spel”, schrijft Agassi in zijn biografie. „Alles wat ik had bereikt en waar ik zo hard voor had gewerkt, leek niets meer waard te zijn.” In een brief vol leugens speldt hij de ATP op de mouw dat hij per ongeluk een glas fris had gedronken, waarin een vriend de drugs had gedaan. De ATP gelooft het verhaal, onderneemt geen actie en Agassi ontloopt zijn straf.

Het is dezelfde vriend, onder de schuilnaam Slim, die Agassi in 1979 in aanraking brengt met crystal meth, een verslavend pepmiddel. De carrière van de tennisser, op dat moment in het bezit van drie grandslamtitels, zit in het slop en zijn huwelijk met de actrice Brooke Shield geeft hem geen goed gevoel. Slim biedt Agassi een uitweg in deze donkere tijden.

Agassi beschrijft zijn eerste ervaring met drugs. „Slim legt wat wit poeder op de keukentafel. Hij snijdt het, hij snuift het. Hij snijdt het nog een keer en ik snuif een beetje. Ik ga onderuit liggen op de bank en besef dat ik een grens ben gepasseerd. Er is eerst een moment van spijt, gevolgd door een grote droefheid. Dan komt er een vloedgolf van euforie die alle negatieve gedachten in mijn hoofd verjaagt. Ik voelde me nog nooit zo levend, hoopvol en ik had nog nooit zoveel energie in me.”

Agassi ontkent dat hij verslaafd is. „Maar als je iets gebruikt om ergens aan te ontsnappen, heb je natuurlijk wel een probleem.” Hij ziet uiteindelijk in dat de vlucht in drugs ook niet de juiste weg is. Agassi besluit zich weer volledig op de tennissport te richten en in 1999 belandt hij op het toppunt van zijn roem. Gescheiden van Shields en omringd door andere vrienden kroont hij zich tot nummer één van de wereld.

In het laatste jaar van de twintigste eeuw wint Agassi Roland Garros en wordt hij de vijfde tennisser die alle vier de grandslamtoernooien op zijn naam heeft geschreven. (Later voegt Federer zich bij dat illustere gezelschap). Ook privé krijgt Agassi zijn leven weer op de rit. Na een korte flirt met filmster Barbara Streisand trouwt hij in 2001 met de Duitse tennislegende Steffi Graf. Zij krijgen twee kinderen, zoon Jaden Gil en dochter Jaz Elle.

De opmerkelijke bekentenis van Agassi in zijn autobiografie werpt een smet op de reputatie van de inmiddels 39-jarige Amerikaan. De rebel van destijds geldt als een rolmodel voor veel kinderen. Zijn stichting zet zich in voor een goede opleiding voor kansarme kinderen. Agassi zegt op de website van het blad People niet bevreesd te zijn voor de gevolgen van zijn onthullingen. „Ik ben me daar wel even van bewust geweest, maar niet lang. Ik heb altijd openhartig geweest. De emoties waren altijd van mijn gezicht te lezen. Ik ben opgelucht dat ik dit verhaal aan de wereld heb kunnen vertellen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden