Afzondering homo-vluchteling kan nooit antwoord zijn op discriminatie

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Etensresten, poep en pies in je bed, kleren die vernield worden of in de fik gestoken. Wie lesbisch, homo, transgender of biseksueel (LHTB) is en in ons land asiel zoekt, moet vooral niet te veel illusies koesteren. Iedereen in Nederland heeft het recht zichzelf te zijn. Maar de praktijk van asielzoekerscentra of noodopvang leert iets anders, zo blijkt uit diverse berichten. De bewoners daarvan komen vaak uit landen waar homoseksualiteit strikt verboden is en alles wat niet in de hokjes man/vrouw ingedeeld kan worden, al snel een ernstige aberratie heet te zijn.

Het is logisch dat alle gepest, getreiter en bedreigingen in de asielopvang serieus worden genomen, zo strijdig is het met wat wij in Nederland koesteren. Zo is het ook logisch dat wie veiligheid zoekt, veiligheid wordt geboden. Overplaatsing van LHTB'ers naar andere centra of onderdak op logeeradressen is in individuele gevallen een oplossing. Maar het gaat te ver om, zoals een Kamermeerderheid wil, asielzoekers al direct bij aankomst te selecteren: om LHTB'ers, christenen en ook andere bedreigde individuen apart onder te brengen.

Nog afgezien van het feit dat er harde gegevens ontbreken over het lot van christenen in de asielopvang - is dat echt te vergelijken met het lot van homo's? - kan selectie nooit het antwoord van de overheid zijn op discriminatie. Selectie is niet alleen een verkeerd signaal aan alle nieuwkomers, het is ook stigmatiserend en kan worden opgevat als beloning voor discriminatie.

Blijft de vraag hoe degene die mikpunt is van alle gepest en getreiter het best beschermd kan worden in de opvang. Allereerst moet alle nieuwkomers duidelijk worden gemaakt dat het recht om jezelf te zijn een kernwaarde is van onze samenleving. Wie dat niet aanstaat, moet zich dan ook serieus afvragen wat hij of zij hier zoekt, merkte de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb hierover terecht op.

Waar discriminatie opduikt, moet dat veilig gemeld kunnen worden. Nu is de angst voor represailles zo groot dat te veel verborgen blijft.

Veilig melden vereist dan ook een betere en andere organisatie van de opvang. Maatschappelijk werkers of andere vertrouwenspersonen die écht aandacht hebben voor wat mensen hebben doorstaan of moeten doorstaan, ontbreken nu te vaak in azc's. Te veel wordt overgelaten aan vrijwilligers, en beroepskrachten zijn vooral belast met de dagelijkse gang van zaken. Voor asielopvang die past bij de maatschappij die wij voorstaan, is dus meer nodig.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden