Afwisselend wolken, zon en een enkele bui
De restanten van ex-orkaan Katia trekken geleidelijk richting het noordoosten van Europa weg. In de kielzog daarvan bouwt zich een zwak hogedrukgebied op, waarvan de kern morgen net ten westen van Nederland komt te liggen. Dit resulteert in droger en ook zonniger weer. Een langere periode met stabiel nazomerweer zit er echter niet in.
Een hoogtelaag, oftewel een lagedrukgebied op ongeveer 5 kilometer hoogte, trekt in het weekeinde in rap tempo vanaf IJsland richting Nederland. Daarmee wordt vrij koele lucht op hoogte aangevoerd, wat resulteert in onstabiliteit en dus ook buiigheid.
Vandaag wisselen wolkenvelden, zon en een enkele bui elkaar af. Het zuiden maakt de meeste kans op zon. In het noorden verloopt de dag voor een groot deel bewolkt en daar komen ook de meeste buien voor. Het wordt niet warmer dan 17 of 18 graden. Er staat een matige, aan zee vrij krachtige westenwind. Pas in de avond gaat de wind liggen en neemt de buiigheid af. In de nacht naar donderdag is het droog en komt lokaal wat nevel voor. Het koelt af naar 12 graden aan zee tot 8 graden landinwaarts.
Morgen is er beduidend meer ruimte voor de zon en blijft het overal droog. Nederland zit nog wel aan de verkeerde kant van het polaire front en dus zal er aan de temperatuur vrij weinig veranderen.
De aangevoerde lucht wordt vrijdag iets zachter en loopt de temperatuur in het zuiden op tot rond of net boven 20 graden. In het noorden liggen de maxima rond een graad of 18. Het blijft de gehele middag droog, al neemt later wel de sluierbewolking toe. Pas vrijdagavond gaat het vanuit het westen regenen.
Het weekeinde verloopt herfstachtig met veel bewolking, regen en soms ook een vlagerige wind. De temperatuur komt uit rond 17 of 18 graden.
Extremen op 14 september
Hoogste maximum: 28,2° in 1964
Laagste minimum: 2,3° in 1925
Meeste neerslag: 43,9 mm in 1998
undefined