Afwikkeling schadeclaims Faro-ramp is bijna rond

Van een onzer verslaggevers

Volgens een woordvoerder van het advocatenkantoor Boekel de Neree, dat de belangen behartigt van 250 slachtoffers en nabestaanden, zullen binnen enkele weken meer concrete resultaten worden bekendgemaakt. Bij de ramp kwamen 56 inzittenden om het leven.

De voornaamste kritiek van de passagiers op het schikkingsvoorstel van Martinair gold de datum. Als zij voor 1 augustus beslissen, zouden zij recht kunnen doen gelden op een maximale vergoeding van 250 000 gulden. De geleden en nog te lijden schade moest dan wel duidelijk worden aangetoond. Bovendien zouden zij moeten afzien van eventuele latere claims bij vliegtuigbouwer McDonnell-Douglas en motorfabrikant General Electric, als zou blijken dat ook zij schuld hebben aan de ramp met de DC-10. Tekenen zij niet, dan zou de maximale vergoeding worden teruggebracht tot de aanvankelijk door Martinair geboden 58 000 dollar, de wettelijke aansprakelijkheid. Volgens Boekel de Neree zijn partijen inmiddels nader tot elkaar gekomen.

Voorzitter R. Sotemann van het actiecomite van passagiers heeft het aanbod steeds van de hand gewezen, omdat voor veel passagiers de hoogte van de werkelijk geleden schade niet voor 1 augustus is vast te stellen. Volgens Sotemann zijn er duidelijke aanwijzingen, dat de verzekeraars van Martinair, McDonnellDouglas en General Electric gezamenlijk het bod tot een kwart miljoen gulden hebben verhoogd om verdere claims in Amerika te voorkomen. Sotemann heeft de vaste Kamercommissie voor verkeer en waterstaat in een brief laten weten het vreemd te vinden dat nog steeds de verouderde limiet van 58 000 dollar voor wettelijke aansprakelijkheid wordt gehanteerd, terwijl deze bij het wegverkeer gemiddeld op twee miljoen gulden ligt. De dienst luchtvaart heeft intussen 100 verklaringen van passagiers verzameld, die in het Engels vertaald naar Portugal worden gestuurd. Volgens Sotemann hebben acht passagiers verklaard dat al voor de landing een van de motoren in brand stond. Martinair ontkent dit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden