Afwijzende houding Natuurmonumenten verbijstert Amsterdam

Van onze verslaggevers AMSTERDAM, 's-GRAVELAND - 'Nogal verbaasd' en 'teleurgesteld'; de gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland komen woorden tekort om hun verbijstering uit te drukken over de houding van de vereniging Natuurmonumenten.

Zaterdag besloot de ledenvergadering van Natuurmonumenten dat de campagne tegen de aanleg van een Amsterdamse woonwijk in het IJmeer moet worden voortgezet. Voorzitter Pieter Winsemius had de leden voorgesteld dat de milieuorganisatie zich terugtrekt uit de lokale referendumstrijd in de hoofdstad over de bouw van IJburg. In de laatste maanden zijn Amsterdam en de provincie verregaand tegemoetgekomen aan de eisen van de milieuorganisatie. In een aantal gesprekken met Natuurmonumenten stelde Amsterdam het plan bij om het verlies aan natuur door de bouw van IJburg goed te maken. Afgelopen vrijdag kwam als klapstuk de toezegging van minister De Boer dat IJburg niet groter hoeft te worden dan 18 000 woningen. Samen met de provincie had de hoofdstad zich daar sterk voor gemaakt, om de vrees van Natuurmonumenten weg te nemen dat op termijn het hele IJmeer zal worden volgebouwd.

In allerlei media, waaronder deze krant, had de milieuorganisatie het laatste half jaar laten weten dat ze bij een beperking van IJburg tot die 18 000 woningen en een goed milieucompensatieplan wel kon leven met de Amsterdamse uitbreidingsplannen. Nog afgelopen week herhaalde directeur Frans Evers dat in weekblad HP/De Tijd. Desondanks willen de leden van Natuurmonumenten nu het onderste uit de kan. Wat hen betreft mag er geen enkel Amsterdams huis gebouwd in het IJmeer, dat deel uitmaakt van de ecologische hoofdstructuur. De milieuorganisatie blijft partij in het referendum dat op 19 maart gehouden wordt. De ledenraad vindt dat de aanvullende maatregelen waartoe Amsterdam en de provincie Noord-Holland bereid zijn, te weinig bescherming bieden voor de natuurwaarden van het IJmeer. De leden zien het wel als een winstpunt dat het aantal woningen wordt beperkt tot 18 000. Vorig jaar juni nog hield minister De Boer vast aan 40 000 woningen in het water tussen Almere en Amsterdam.

Wethouder Stadig noemt het 'onbegrijpelijk' dat de leden het natuurcompensatieplan afwijzen, terwijl dat in nauw overleg met de deskundigen van de vereniging is bijgesteld. Verder wijst hij erop dat de milieuorganisatie erkend heeft dat de woningnood in de hoofdstad zo groot is dat er woningen bijgebouwd dienen te worden.

Ondanks de afwijzende reactie houdt de Noord-Hollandse gedeputeerde Friso de Zeeuw vast aan de aanleg van IJburg. “Wij geloven in het bereikte resultaat en zullen tegelijk met de ontwikkeling van IJburg de natuurfunctie van het IJmeer versterken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden