Afwijkende bloedwaarden omwonenden Dupont

Echtpaar krijgt verontrustende uitslag na testen op giftige stof PFOA

Bij twee omwonenden van de chemiefabriek Dupont in Dordrecht is de giftige stof PFOA aangetroffen. De bloedwaarden zijn vele malen hoger dan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) berekende in een onderzoek dat twee weken geleden verscheen. De test werd afgenomen bij het plaatselijke Albert Schweitzer ziekenhuis, waar verontruste bewoners sinds kort hun bloed kunnen laten controleren.

Een echtpaar dat al 32 jaar bij de fabriek woont, liet op verzoek van het AD een bloedtest afnemen. Het echtpaar woonde net buiten het risicogebied, maar de bloedwaarden zijn tegen verwachting hoog. Bij de vrouw werd een waarde van 83,6 microgram per liter aangetroffen, terwijl het RIVM uitging van waarden rondom de 10 microgram. Bij de man, die jarenlang werkte in de fabriek, werd 28,3 microgram gevonden.

Het RIVM vindt het nog te vroeg om conclusies te trekken op basis van twee personen. Bovendien vindt de woordvoerder het 'frappant' dat bij de man lagere waarden zijn aangetroffen. Volgens de woordvoeder benadrukken de resultaten wel het belang van vervolgonderzoek. Het RIVM ziet geen reden de geplande steekproef onder omwonenden uit te breiden.

De stof PFOA kwam jarenlang vrij bij de productie van teflon. In 2012 werd de productie gestaakt omdat bekend werd dat de stof tot leverschade kan leiden. Inwoners van Dordrecht en Sliedrecht waren afgelopen dinsdag bij een informatiebijeenkomst in het Postillion Hotel nog gerustgesteld door het RIVM. Alleen mensen die voor 2002 bij de fabriek woonden, zouden mogelijk blootgesteld zijn aan de stof PFOA. Ook zou alleen bij jarenlange blootstelling de grenswaarde zijn overschreden.

"Weg geruststelling", zegt PvdA- raadslid Anton van Rees uit Sliedrecht. Hij maakt zich al jaren zorgen om de praktijken van Dupont en pleitte voor meer onderzoek. Hij kreeg veel e-mails van verontruste bewoners en is blij dat het ziekenhuis de bloedproef aanbiedt. "Dit beantwoordt aan de behoefte van veel inwoners die in onzekerheid zitten."

Het ziekenhuis begon op eigen initiatief met de test. Tegen de kostprijs van 82 euro wordt het bloed onderzocht. Volgens de woordvoerder kreeg het ziekenhuis vele verzoeken om de bloedproef aan te bieden. "Wij willen niet wachten op het RIVM en daarom bieden wij deze service."

Bijna twintig mensen hebben zich aangemeld voor een bloedonderzoek. Die moeten ruim een week wachten op de uitslag, omdat de monsters worden geanalyseerd in een Duits laboratorium. Tot nu toe zijn alleen de resultaten van het echtpaar bekend.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden