'Afwijkende bloedwaarden bij 71 Nederlandse atleten'

null Beeld anp
Beeld anp

Bij 71 Nederlandse atleten zijn tussen 2002 en 2012 142 afwijkende bloedwaarden aangetroffen. Dat melden de regionale kranten van HDC op basis van de database van de internationale atletiekfederatie IAAF van 12.365 afgenomen bloedtesten onder circa 5000 atleten.

Een afwijkende bloedwaarde is een indicatie voor dopinggebruik, maar ook onder meer ziekte, extreme inspanning, hoogtetraining of bloedverlies bij menstruatie kan tot een verdachte uitkomst leiden. Volgens dopingexpert Douwe de Boer kunnen de atleten daarom niet allemaal van dopinggebruik worden beticht. Wel heeft hij een aantal bovengemiddelde afwijkende profielen gezien die 'om nadere uitleg van de atleet vragen'. Onder de atleten bevinden zich medaillewinnaars op internationale toernooien.

'Je kunt zeggen dat zo lang er nog positieve gevallen zijn, en we hadden er onlangs helaas twee, er te weinig wordt gecontroleerd', reageerde Jan Willem Landré, directeur van de Atletiekunie, in het Algemeen Dagblad. 'Maar het heeft ook met geld te maken.'

Technisch directeur Ad Roskam van de Atletiekunie maakt zich zorgen om de rol van de IAAF. Eveneens in het AD: 'Als je afwijkingen constateert in bloedwaarden, moet je daar wat mee doen. Extra testen uitvoeren, een atleet volgen. Als dat niet is gebeurd, is dat heel erg fout. Als het wel is gebeurd, maar er zijn zaken verzwegen om negatieve publiciteit te voorkomen, dan is dat nog kwalijker. En als uit journalistiek werk blijkt dat er landen zijn die het niet zo nauw nemen met de regels, zoals Rusland of Kenia, moet de IAAF die landen aanpakken.'

null Beeld EPA
Beeld EPA

De journalisten van HDC werkten samen met de Duitse zender ARD en de Britse krant The Sunday Times. De media kregen ruim 12 duizend testresultaten van circa 5 duizend atleten toegespeeld via een klokkenluider en lieten die analyseren door Australische deskundigen.

De bloedwaarden stammen uit de periode 2001 tot 2012 en hebben betrekking op atleten uit alle disciplines. Volgens de experts kan een op de zeven resultaten niet op natuurlijke wijze worden verklaard.

Het percentage verdachte resultaten is hoger bij de afstandslopers: van 800 meter tot de marathon. De waarden van 800 atleten zijn verdacht tot zeer verdacht. Volgens de experts vertoont grofweg een op de drie medaillewinnaars afwijkende bloedwaarden: van de 146 omstreden atleten veroverden 55 het goud. Namen van sporters zijn niet vrijgegeven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden