Afwezig

Wat is het toch heerlijk om ergens niet naartoe te hoeven. Om te besluiten dat je thuis blijft in plaats van te gaan. Mijn beste en trouwste vrienden zijn mensen die op het laatst een afspraak durven af te zeggen en je zo opeens een vrije middag of avond bezorgen. Hoeveel afspraken leiden immers als je ze wel nakomt tot niets, terwijl je door ze niet na te komen de wereld van weer een overtollige bijeenkomst of gesprek verlost.

Zo besloot ik op het laatst om niet naar de Bob Dylan-avond, afgelopen zaterdagavond in de Amsterdamse Melkweg, te gaan, ondanks het feit dat ik er een vrijkaartje voor had en talloze vrienden van mij er wel naartoe gingen en ik allerlei optredende artiesten van nabij kende. Het leek mij geheel in de geest van de weerbarstige bard om gewoon thuis te blijven. Weliswaar miste niemand mij maar ik smaakte toch het gevoel ergens niet aanwezig te zijn. Op de uitnodiging stond 'Bob Dylan heeft "verplichtingen elders", maar op 10 december, de avond dat hij de Nobelprijs aangeboden krijgt, organiseert Singel Uitgeverijen een feestelijke avond in de Melkweg.'

Verplichtingen elders, prima, die had ik ook, namelijk thuis waar ik naar 'Als de dijken breken' en 'Studio Sport' zou kijken. Zo schitterde ook ik door afwezigheid, een uitdrukking die vaak ironisch gebruikt wordt maar in dit geval misschien niet. En ach, wie weet dacht een enkeling toch: waar blijft hij, hij zou toch komen? Alexander Pope: 'Afwezigheid houdt een vriend slechts op een afstand, opdat wij hem beter kunnen zien'. Zo zal misschien Bob Dylan er zelf ook over hebben gedacht: hoe afweziger hoe prominenter. Normaal gesproken ben je bij een uitreiking van een Nobelprijs afwezig omdat je ziek en krakkemikkig bent, zoals Doris Lessing indertijd, of omdat je het land niet uit mag van je dictator, Lia Xiaobo, maar met zijn provocerende absentie trad Bob Dylan in de voetsporen van Woody Allen, die uit desinteresse ook talloze keren niet kwam opdraven bij de Oscar-uitreikingen, waarvoor hij tientallen malen genomineerd was en die hij ook een paar keer won. De enige keer dat hij wel kwam was hij juist niet genomineerd.

Afwezigheid is een magische toestand die ik dus deel met Bob Dylan en Woody Allen maar ook met Geert Wilders tijdens de uitspraak van zijn 'Minder Marokkanenproces', met Brad Pitt bij de première van de film 'Voyage of Time', met Dave Roelvink bij de uitspraak in zijn strafzaak en met de paus die aangekondigd heeft niet aanwezig te zullen zijn bij het 500-jarig Reformatiejubileum in 2017. 'Afwezigheid doet de middelmatige hartstochten verminderen en de grote toenemen, zoals de wind de kaars uitdooft en het vuur aanwakkert', zei de Franse schrijver De la Rochefaucauld. Nadat ik 'Als de dijken breken' en 'Studio Sport' bekeken had, nam ik mij voor een hoofdstuk te lezen uit de roman 'De afwezige' van Dirk Ayelt Kooiman maar dat boek bleek ik, geheel in lijn met de titel, niet te bezitten, daarop stortte ik mij op de debuutroman van Lieke Kézér 'De afwezigen' om de avond in bed af te sluiten met 'Die Abwesenheid, ein Märchen' van Peter Handke.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden