Afvallen en een bitje werken goed als de adem stokt

Nadat hij hoort dat slaapapneu vaker voorkomt dan werd aangenomen, vermoedt een lezer (56) dat hij lijdt aan dit syndroom. Wat kan hij doen?

RIANNE SMIT

Niet twee tot vier procent van de mensen heeft last van het slaapapneu-syndroom - herhaaldelijke stilstand van de ademhaling - maar zes procent, berichtten verschillende media en ook deze krant afgelopen maandag. Een lezer twijfelt: heb ik dat ook en zo ja, wat kan ik er aan doen?

Hij uit zijn twijfel op een feestje tegen een zwager en die zegt te zweren bij het bespelen van de didgeridoo. Wie op dit van oorsprong Australische blaasinstrument speelt, traint zijn adem zo dat de slaapapneu 's nachts verdwijnt. Er worden zelf cursussen in gegeven speciaal voor slaapapneu-patiënten.

Wanneer heeft iemand slaapapneu? Longarts Paul Hekking van het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam krijgt wekelijks twaalf nieuwe patiënten die het syndroom waarschijnlijk hebben. "De eerste vraag die ik altijd stel is: snurkt u? Snurken is een belangrijke indicator van slaapapneu. Merkt uw partner dat uw adem 's nachts soms wegvalt? Dan is er vrijwel zeker sprake van apneu. Als er geen bedpartner is, geeft de rest van de klachten vaak uitsluitsel. Overdag voor de televisie in slaap vallen, of zelfs tijdens een vergadering op het werk, geeft al aan dat er iets mis is."

Bij het obstructieve slaapapneu-syndroom - de meest voorkomende variant - stokt tijdens het slapen de adem. Dit kan verschillende oorzaken hebben. De huig kan het keelgat blokkeren, of de keelamandelen zitten in de weg. Artsen spreken van een syndroom bij minimaal vijf ademstops per uur, maar in zware gevallen kan dit oplopen tot wel honderd keer per uur.

Vooral mensen met overgewicht hebben een verhoogde kans op de ziekte. "Afvallen is het devies. Het is niet zo dat dunne mensen geen slaapapneu krijgen, maar de kans is aanzienlijk kleiner", zegt Hekking. Statistisch gezien lopen vooral mannen van boven de vijftig risico - niet alleen door overgewicht, maar ook doordat hun nek breder is dan die van jongere mannen en vrouwen. Ook stoppen met roken verlaagt de kans op apneu.

De huisarts kan de patiënt doorverwijzen naar een KNO-arts of een longarts. Die werken vaak in een team, met een neuroloog en een apneu-consulent, om te bepalen of er sprake is van de ziekte. Na het invullen van een vragenlijst is er een slaaponderzoek. Dat kan zowel thuis als in het ziekenhuis. "Bij een polysomnografie in het ziekenhuis word je als een kerstboom aangekleed: plakkertjes, slangen, alles erop en eraan", legt Hekking uit. "Daarmee wordt de houding en ademhaling tijdens de slaap gemeten."

En hoe zit het met de behandeling? "Met operaties zijn we wat terughoudend", aldus Hekking. "Die zijn niet voor iedereen geschikt en de effecten vallen na een jaar wat tegen." Betere resultaten worden geboekt met een bitje dat de tong bij het keelgat weghoudt. "Dat kan voor lichte gevallen uitkomst bieden. Ga daarvoor wel naar een tandarts of kaakchirurg die er verstand van heeft. De bitjes zijn op internet te bestellen, maar worden in dat geval meestal niet goed op maat gemaakt." Voor zware gevallen is er een masker dat de adem reguleert. De patiënt houdt dat op tijdens het slapen.

En het advies van de zwager van de vragensteller? Dat het bespelen van de didgeridoo zou helpen bij apneu, is volgens Hekking een fabeltje. "Het is nooit bewezen dat die huis-, tuin- en keukenmiddelen werken."

Zelf een vraag insturen? Mail naar gezondheid@trouw.nl

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden