Commentaar

Afval op straat, aan het water, in het park: Nederland is zo goor

Als de schoonmaakdiensten staken, is goed te zien hoeveel afval er op straat wordt gegooid, zoals hier in 2012 op Amsterdam CS Beeld anp
Als de schoonmaakdiensten staken, is goed te zien hoeveel afval er op straat wordt gegooid, zoals hier in 2012 op Amsterdam CSBeeld anp

Ja, smijt daar maar neer. Een AA-flesje, twee blikjes, een leeggegeten trog van McDonald's en een batterij. Dat is de oogst van een weekendje mooi weer aan een klein stukje oever in een doorsneepark in Nederland. Soms valt de smerigheid van dit land je pas op als je terugkeert van vakantie. Zo goor als het hier is, zie je het maar zelden in landen waar je met vakantie gaat.

Vooral in de steden plak je aan de stoep vanwege de kauwgom, je fiets raakt lek van de scherven, kinderen spelen in zandbakken vol poep. Nog leven we in een beschaafd land, dus komt de gemeente tegen de klippen op iedere week vegen. Dat bevestigt veel mensen in hun opvatting dat ze door kunnen gaan met rotzooi maken.

Een rest van beschaving vertonen mensen die hun afval niet zomaar ergens neergooien. Nee, ze gooien het bij een boom op de grond, alsof het daar toch minder erg is. Populair is ook het elektriciteitskastje, de vensterbank, ja eigenlijk alles met een platte bovenkant; daar kun je mooi je lege blik op neerzetten als het varken in jezelf nog te weinig tot leven is gekomen om het meteen maar op de grond te gooien. Voor de subtieleren zijn er ook nog de fietsen met bagagebak voorop, ook daar kun je mooi je afval in kwijt.

Zaterdag moeten de bezoekers van de Canal Parade in Amsterdam weer door afval waden, net als trouwens op Koninginnedag. Dat kan anders. In Berlijn is een straatfeest waar duizenden mensen op afkomen alleen denkbaar met bier uit statiegeldglazen. De oplossing kan zo simpel zijn.

Mensen moeten zelf een oplossing verzinnen, in de buurt, de vereniging, de sportclub. Wie voetbalt en zich elke week verbaast over de smerige kleedkamers, kan de ledenvergadering gebruiken om een schoonmaakactie af te dwingen. Het is lastig, maar het is het enige wat werkt.

Zie je iemand afval op straat gooien, zeg er iets van. Nee, dat is niet zonder risico, maar een goede manier om dat zo klein mogelijk te maken, is alleen feitelijk te constateren wat er gebeurt: 'Hé, je gooit een blikje op straat.' Dat valt niet te ontkennen en escaleert niet nodeloos. Ze zullen het echt niet oprapen, maar als er vaker iets van wordt gezegd, worden de vervuilers wel aan het denken gezet. De norm, ergens in de resten van hun brein nog aanwezig, wordt bevestigd.

Je kunt natuurlijk zeggen dat de overheid het maar moet oplossen. Maar die moet in Nederland al elk probleem oplossen, en dat kan ze niet. Alleen dat statiegeld op plastic flesjes, dat had er allang moeten zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden