Afvaardiging Peking roept veel kritiek op

DEN HAAG - Vrouwenorganisaties krijgen meer invloed op de Nederlandse regeringsdelegatie voor de wereldvrouwenconferentie die op 4 september in Peking begint. In plaats van de eerder afgesproken drie vertegenwoordigsters mogen nu vijf vrouwen uit maatschappelijke organisaties zitting nemen in de ruim dertig koppen tellende afvaardiging van ministers (Pronk, Melkert, staatssecretaris Terpstra), kamerleden en ambtenaren.

BARBARA BERGER

Tot die uitbreiding hebben de betrokken ministeries van buitenlandse zaken en sociale zaken gisteren besloten. Daarmee hoopt de regering de al weken sudderende ruzie onder de bij 'Peking' betrokken organisaties - over wie het bèste de vrouwenbeweging kan vertegenwoordigen in de regeringsdelegatie - een beetje te sussen.

Het probleem gaat over het feit dat vijf koepels (waaronder de Nederlandse vrouwenraad) zonder overleg met de achterban de plekken in de regeringsdelegatie al hebben ingevuld. De vijf organisaties, die twee jaar geleden door de regering als 'Werkgroep '95' waren aangewezen om de voorbereidende activiteiten voor Peking in Nederland te organiseren, hebben zonder verdere procedure zelf vijf vrouwen benoemd en voorgedragen bij buitenlandse zaken. Hun enige probleem was of de regering wel de door hen gevraagde vijf in plaats van de toegezegde drie plaatsen beschikbaar zou gaan stellen.

De brede achterban is heel kwaad over deze, in hun ogen 'ondemocratische' procedure van Werkgroep '95. Immers, het gaat om belangrijke invloed: de plek in de regeringsdelegatie is een prima kans om dicht bij het 'vuur' te zitten, voor lobby en eerste-handsinformatie. Een zestigtal organisaties, waaronder Novib, Raad van Kerken, Stichting tegen Vrouwenhandel, Amnesty, Vrouwen in de Bijstand, de Katholieke Vrouwenbeweging, Vrouwen voor Vrede, de FNV-vrouwen en de Bond van Plattelandsvrouwen begrijpt niet waarom er geen open procedure is gevolgd met een advertentie in dagbladen en duidelijke sollicitatiecriteria.

Onder organisaties leeft al langer het gevoel dat een klein aantal goed geïnformeerde en sterk gesubsidieerde vrouwen in Werkgroep '95 de zaken in eigen hand houdt en amper invloed uit de vrouwenbeweging toelaat.

Een van de meest felle critici op de gang van zaken is de - meestal vrij behoudende - Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen, die zich heel actief heeft voorbereid op 'Peking'. In een harde brief aan de Nederlandse Vrouwenraad (waarbij hij is aangesloten) heeft de Bond geprotesteerd tegen de 'onacceptabele' manier van kandidaatstelling. De Bond schroomde ook niet om, net als andere organisaties, alsnog met een eigen kandidaat op de proppen te komen.

Het antwoord op alle kritiek was duidelijk: de zwarte piet ligt volgens de leden van Werkgroep '95 niet bij henzelf, maar bij de regering. Die heeft, hoewel er al eerder over gepraat was, te laat - begin mei - officieel gevraagd om kandidaten uit de vrouwenbeweging. In de resterende twee maanden kon ze niet anders dan zelf kandidaten aanwijzen, stelt Werkgroep '95.

Het was gewoon te laat voor een open procedure, oordeelt ook drs. F. Nauta-Blijham, lid voor de Nederlandse Vrouwenraad van Werkgroep '95 en zelf kandidaat voor de regeringsdelegatie. Ze is geïrriteerd over alle kritiek over de procedure: “Hoe vrouwenorganisaties nu tekeergaan, vind ik beschamend. Ik vind dat heel minderwaardig ten aanzien van mijn vrouwzijn en mijn ervaring. Ik ben prima gekwalificeerd voor de plek in de regeringsdelegatie, heb veel internationale conferenties bezocht en vlieg van Peking meteen door naar de volgende bijeenkomst in Japan.”

Buitenlandse zaken ziet het getouwtrek in de 'beweging' om de plaatsen in de regeringsdelegatie met lede ogen aan. Een woordvoerster wijst de 'zwarte piet' over te veel tijdsdruk resoluut van de hand. “Er is al veel eerder contact over de afvaardiging geweest.” Hoewel het ministerie zich verder - logischerwijs - niet bemoeit met de aan de vrouwenbeweging afgestane plaatsen, is duidelijk dat het ministerie de kritiek op de procedure terecht vindt. Zo liet het ministerie half juni weten dat de aanmeldingstijd voor kandidaten met een aantal weken verlengd zou worden tot half juli om meer openheid in de procedure mogelijk te maken. Ook de twee extra plaatsen kunnen worden gezien als compromisaanbod om alsnog vrouwen uit de brede achterban plekken in de delegatie te geven. Het is maar de vraag of Werkgroep '95 alsnog eigen kandidaten wil opofferen voor de achterban.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden