Aftrek hypotheekrente geleidelijk lager

Nederland leeft te veel op de pof, getuige het enorme bedrag aan hypotheekschuld. Als die uitsluitend voor de aanschaf van woningen gebruikt werd, was het probleem nog wel overzichtelijk.

Ron Hendriks

Helaas wordt nog te vaak de lage renteschuld van een hypotheek gebruikt voor andere uitgaven. Zo wordt een te groot aandeel van onze bestedingen op een verkeerde basis gefinancierd. Als de rente stijgt of de prijzen van de huizen dalen, zit Nederland in een enorme economische crisis.

Daarom dient de hypotheekrente op de lange termijn voor iedereen tegen hetzelfde tarief voor de inkomstenbelasting te worden afgerekend. Dit is nu afhankelijk van het toptarief van de inkomstenbelasting. Om de markt niet ineens te verstoren kan een termijn van 25 jaar genomen worden voor een nieuw evenwicht, waar ieders schulden afgemeten worden op de bezittingen en de draagkracht. Nu bepaalt het belastingvoordeel dat nog te veel.

Over 25 jaar moet iedereen zijn hypotheekrente kunnen afrekenen tegen een tarief van 25 procent van de inkomstenbelasting. Dit is dus nog lager dan het huidige laagste tarief. Om dat te bereiken moet al in 2003 worden begonnen met een verlaging van dit aftrekvoordeel. Zo kan de komende acht jaar de aftrek in het hoogste tarief jaarlijks met 1,5 procent worden verlaagd. In 2003 kan dat een afrekening tegen 50,5 procent zijn, in 2004 49 totdat in 2010 het tarief nog slechts 40 procent is voor wie in het hoogste tarief voor de inkomstenbelasting zit. In de periode daarna tot 2027 kan geleidelijk aan voor iedereen het percentage voor de aftrek lager worden. Daarbij gaat het dan jaarlijks om een vermindering van minder dan één procent.

Het lijkt een enorme klus die onzekerheid met zich meebrengt, maar niets doen is riskanter. Door deze geleidelijke stappen is het op te offeren voordeel voor de hypotheekrente ook overzichtelijk. Een aftrekvermindering in het eerste jaar van 1,5 procent scheelt voor de groep in het hoogste belastingtarief 75 euro per jaar per 100000 euro hypotheekschuld (tegen een tarief van 5 procent rente). Een heel overzichtelijk bedrag, wat schril afsteekt tegen de waardevermeerdering van huizen van de afgelopen jaren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden