'Aftreden bisschoppen geen optie'

De Korte: Alleen als we bij misbruik betrokken zouden zijn

Opstappen is niet aan de orde, vindt bisschop Gerard de Korte van Groningen-Leeuwarden. Vicepremier Maxime Verhagen (CDA) suggereerde dit weekeinde in het radioprogramma 'Tros Kamerbreed' dat alle Nederlandse bisschoppen aan opstappen zouden moeten denken, nu uit het onderzoek van de commissie-Deetman is gebleken dat slecht toezicht geleid heeft tot vele misbruikslachtoffers in kerkelijke internaten.

Volgens bisschop De Korte zitten slachtoffers eerder te wachten op hulp dan op het vertrek van kerkelijk leiders. Opstappen zou alleen aan de orde zijn als een van de huidige zittende bisschoppen zelf betrokken is geweest bij een misbruikzaak. En dat is niet het geval, aldus De Korte. "We moeten vooruit, en werken aan herstel van vertrouwen." De bisschoppen beraden zich volgens hem nog op een publiek gebaar, zoals een speciale viering. "Sommige slachtoffers zouden dit waarderen, anderen noemen het theater."

Gisterochtend konden alle rk pastores een brief voorlezen waarin de leiding van de kerk reageert op de commissie-Deetman. Om die tekst te horen kwamen Anneke (60) en Ad Klaassen (63) vanuit woonplaats Helmond naar de Sint Jan in Den Bosch, de kerk van bisschop Hurkmans.

Tot hun teleurstelling hoorden ze maar een klein deel van de brief. Ad Klaassen, verontwaardigd: "Volgens mij valt dit ook onder het kopje 'wegkijken'." Dat de brief er is, vinden ze wel goed. De kerk moet verontschuldigingen aanbieden voor wat de 10.000 tot 20.000 slachtoffers en hun familieleden sinds 1945 is aangedaan.

Ook zij hebben een familielid dat ooit op een internaat zat. "Je denkt nu toch: hoe zou het met hem gegaan zijn?"

Net als 86 procent van de gelovigen in Brabant is ook het vertrouwen van Ad en Anneke Klaassen in de kerk beschaamd. "Rome zou gewoon eens moeten zeggen: De schuldigen worden bestraft", zegt Ad Klaassen.

VANDAAG 4|5

Meer over het misbruikschandaal

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden