Aftellen voor Duurzame 100: vandaag de onderste 25

De editie 2014 van de Duurzame 100 van Trouw wordt ditmaal in etappes bekendgemaakt. Vandaag is het de beurt aan de nummers 100 tot en met 76.

De jury van de Duurzame 100 heeft uit een groslijst van ruim 400 namen opnieuw 100 personen geselecteerd die in het voorbije jaar zijn opgevallen. De Duurzame 100 van Trouw is voor de zesde keer opgesteld. Er staan 37 nieuwe namen in.

Tussen de laatste 25 namen staan twaalf nieuwkomers, onder wie twee Kamerleden, Henk van Gerven (SP, op 80) en Lutz Jacobi (PvdA, op 87). Ed Nijpels, voorzitter van de borgingscommissie Energieakkoord, is terug in de Duurzame 100, op 88. Een stijger op de lijst is Merijn Everaarts, die het duurzame en klimaatneutraal geproduceerde Dopper-flesje op de markt bracht. Hij is van 100 naar 86 geklommen.

De grootste daler in de hele Duurzame 100 is Jeroen de Haas, bestuursvoorzitter van energiebedrijf Eneco. Hij zakte 57 plaatsen, naar 89. Ook Louise Fresco, bestuurszitter van de Wageningen Universiteit, zakte: ze staat op plaats 99, vorig jaar stond ze op 64.

De Duurzame 100 geeft een overzicht van personen die sinds afgelopen najaar het meest hebben gedaan om Nederland te vergroenen. Het gaat om mensen die zijn opgevallen door bijvoorbeeld ondernemerschap, politieke bevlogenheid of wetenschappelijk onderzoek.

De afgelopen drie jaar stond Marjan Minnesma, directeur van actieorganisatie Urgenda op 1. Dit jaar vormt ze, met nog twaalf andere kenners van 'het groene veld' de jury van de Duurzame 100.

In de loop van volgende week worden de overige namen uit de Duurzame 100 bekendgemaakt. De top 25 wordt op 10 oktober gepubliceerd in de jaarlijkse bijlage Duurzame 100.

De groslijst met 400 namen is vooraf 'opgeschoond'. Er zijn tientallen namen geschrapt en tientallen nieuwe toegevoegd. De nieuwe namen zijn voor een groot deel aangedragen door de dertien experts. Ook lezers van Trouw hebben veel nieuwe namen aangeleverd.

Voor de Duurzame 100 wordt gekeken naar de bijdrage die een genomineerde sinds de vorige editie van de Duurzame 100 (oktober 2013) aan een duurzamer Nederland heeft geleverd. Bij de bepaling van de rangorde wordt gekeken naar daadkracht en impact, charisma, innoverend en vernieuwend vermogen, een brede visie, contacten en deskundigheid.

De verdieping 12|13

98: Anna Schoemakers 87: Lutz Jacobi 82: Helen Kranstauber

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden