Afstammen van vluchtelingen, 'dat hakt erin'
Mensen hebben nooit genoeg van mooie verhalen over moed, kracht, angst, en doorgaan ondanks die angst. Daarom won Floortje Dessing vorige week eindelijk de Gouden Televizier-Ring met 'Floortje naar het einde van de Wereld' (Vara). Het publiek beloonde haar verhalen over mensen die andere keuzes durven maken, ver weg van de bewoonde wereld, en daarvoor offers brengen. "Dit is waarschijnlijk de mooiste ring die ik ooit in mijn leven krijg", hintte ze in haar emotionele dankwoord. Geen man, geen kinderen; dat is haar offer voor haar reizende werkleven. Met een brok in de keel eerde ze tenslotte fotograaf Jeroen Oerlemans, die zijn werk met zijn leven betaalde. Floortje liep al vaker prijzen mis, maar deze verdient ze.
Op mooie verhalen drijft ook een programma als 'Verborgen Verleden' (NTR), dat voorouders opspoort van bekende Nederlanders. Denk je in: de grootmoeder van Tom Egbers' opa Duffy stapte rond 1845 vanuit een hongerig Ierland in een gammel bootje, op zoek naar een beter leven in Engeland. Sportpresentator Egbers krijgt er in de jubileumuitzending zaterdag weer bijna tranen van in zijn ogen. "De Duffy's waren de bootvluchtelingen van vroeger eigenlijk. Ze staken de zee over om niet te sterven van de honger. Dat is waar ik vandaan kom. Dat hakt er in, Paul", zegt hij tegen presentator Paul Witteman.
Die presenteerde zaterdag de vijftigste aflevering en liet de hoogtepunten uit zes seizoenen langskomen. Het waren vluchtverhalen, migratieverhalen, sterke verhalen. Bij acteur Waldemar Torenstra stroomt bloed van Willem van Oranje door de aderen, bij presentator Ruben Nicolai van Karel de Grote.
Het ontroerendst bleken de verhalen van doodgewone voorouders die gruwelijke omstandigheden doorstonden. Cabaretière Jetty Mathurin vond de voor-moeder terug die op een slavenschip werd aangevoerd - en huilde. Jack van Gelder zag de zolderkamer waar zijn Joodse ouders zich schuilhielden voor de nazi's, en huilde. Politiek verslaggever Dominique van der Heyde voelde de rillingen op haar rug toen ze besefte hoe haar oma als elfjarig meisje plotseling België moest ontvluchten aan het begin van de Eerste Wereldoorlog, omdat ze Duitse ouders had; de vijand opeens.
Verborgen Verleden klinkt stoffig maar openbaart een spannende, ontroerende wereld. Het verleden raakt op een gekke manier de tijd kwijt, en geeft de betrokkenen een klap in het gezicht. 'Historische sensatie', haalt programmamaker Teun van de Keuken historicus Johan Huizinga aan.
'Who do you think you are?', heet het originele BBC-format. Steengoede titel. Zet alles even in perspectief. Want Van de Keuken, activist voor slaafvrije chocolade, stamt niet alleen af van een arme Poolse bediende die zijn uitbuiting ontvluchtte. Via een andere tak is hij nazaat van de eerste landsadvocaat van Nederland in het bestuur van de VOC, aangesteld door niemand minder dan de wrede Hertog van Alva.
"Ik ben toch trotser op die arme mensen die knokten om ook voor mij een beter leven te creëren", zegt hij beduusd. Mooi verhaal.
undefined