Opinie

Afspraken over geld voor schoolgebouwen: een wassen neus

Basisschool De Wieken in Nijmegen. Beeld ANP
Basisschool De Wieken in Nijmegen.Beeld ANP

Om het gebakkelei over geld voor schoolgebouwen op te lossen, is het zorg dat gemeenten tot goede afspraken komen. Alleen lukt dat vaak niet, stelt Eke Schins, sectorleider scholen bij advies en ingenieursorganisatie Arcadis.

Gemeenten en scholen gaan het onderling gebakkelei over geld voor schoolgebouwen oplossen, aldus een interessant artikel in Trouw van 9 mei Iedereen die nu denkt dat er eindelijk geld is om oude gebouwen grondig te vernieuwen komt echter van een koude kermis thuis. Weliswaar is vastgelegd dat de gemeenten verantwoordelijk zijn voor renovatie, maar dat zijn ze ook voor nieuwbouw en toch leidt nieuwbouw van scholen altijd tot discussie over geld. Waar komt het geld vandaan?

Daarbij komt dat onderwijsinstellingen vooral bezig (willen) zijn met de kwaliteit van het onderwijs. Het zijn geen vastgoedexperts, terwijl zij wel verantwoordelijk zijn voor het onderhoud. Gemiddeld genomen gaat 80 procent van hun budget naar personeel. De rest is voor gebouw, energie, etcetera. Er gaat door dit plan van gemeenten en de koepels van PO en VO niet ineens meer geld vrijkomen voor onderwijsvastgoed. Daarom is het een zorg dat gemeenten en scholen tot goede afspraken komen. Alleen lukt dat vaak niet. De meeste gemeenten maken niet structureel geld vrij voor de renovatie van schoolgebouwen, terwijl dat wél zou moeten. En dat maakt de afspraken zoals beschreven in het artikel tot een wassen neus.

Gaat de rijksoverheid meer in het gemeentefonds storten voor renovatie en dat toewijzen aan scholen? De meerjarenplanning voor onderhoud en renovatie die in het artikel wordt genoemd is niet nieuw. Scholen en gemeenten maken allang een planning en het advies van de commissie Nijpels, vorig jaar, stelde al dat dit leidend moest zijn.

De versoepeling van het investeringsverbod voor scholen is geen stap, maar een klein stapje, want zij moeten altijd de discussie met hun accountants aangaan over wat wel en niet mag. Daarom is het beter om dat verbod helemaal af te schaffen. Dan weet het schoolbestuur precies waar het aan toe is.

En rondom de renovatie van de schoolgebouwen staat er nog veel meer te gebeuren. De scholen moeten - net als de rest van Nederland - van het gas af. Dat zorgt voor een extra kostenpost, waarvan ik me afvraag of scholen dat in hun exploitatie en energierekening ooit gaan terugverdienen. Als je het echt goed wilt doen, dan moeten rijksoverheid, financiers, gemeenten en scholen tot een nationaal Deltaplan Scholen komen om ervoor te zorgen dat alle leerlingen in fatsoenlijke gebouwen onderwijs krijgen. Laat scholen een voorloper van vernieuwing zijn.

Lees ook: 'Dit schoolgebouw belemmert ons in onze ambities'

In de zomer is het te warm, in de winter is het te koud en te donker. Basisschool Sancta Maria in Bergen op Zoom heeft allerlei gebreken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden