Afspraak

Niet zo lang geleden, toen een grote stoet vluchtelingen door Europa trok, kozen de leiders van de EU-landen vastberaden en met hun volle verstand voor een koers waar ze zelf geen moment in geloofden. Ze noemden het een 'Hervestigingsmechanisme' en het werd een totale mislukking, want ze wilden van alles, behalve hervestigen.

De cijfers spreken boekdelen, maar voordat ik die ga noemen, wijs ik even op het bericht van de dood van een oudere vrouw en een jongen in een tent in het vluchtelingenkamp Moria, op het Griekse eiland Lesbos. Ze kwamen eind vorige week om bij een brand, veroorzaakt door een gaskoker. "Hoeveel meer mensen moeten sterven, pogend zichzelf warm te houden in een tent, voordat de EU en Griekenland iets doen?" vroeg Artsen zonder Grenzen.

Goede vraag. Het idee was de buitengrens van de EU dicht te metselen en Griekenland - om ons daartoe te beperken, maar hetzelfde speelt in Italië - te ontlasten door reeds aanwezige vluchtelingen te verdelen over Europa. In totaal zou het gaan om 160.000 personen. Nu, veertien maanden later, is dat volgens EU-opgave in niet meer dan 8000 gevallen gebeurd. De lidstaten doen gewoon niet wat ze hebben afgesproken. En dat geldt ook voor Nederland: de regering verplichtte zich 3797 vluchtelingen uit Griekenland op te nemen, het werden er 629.

Premier Rutte zei in september op de EU-top in Bratislava dat mensen zich zorgen maken over terrorisme en vluchtelingen, en dat 'de gezamenlijke grenzen op een goede manier moeten worden geborgd'. Hij voegde er aan toe: "Afspraak is afspraak en besluiten moeten worden uitgevoerd." Dat was flink gesproken, misschien omdat het ging over ónze veiligheid, niet die van vluchtelingen. Voor hen geldt dat de ene afspraak de andere niet is. Soms weet je het van tevoren, en voel je dat politieke leiders het zelf ook weten, al doen ze nog zo hun best ferm de camera's in te kijken. Hoeveel Syriërs zijn dankzij de fameuze Turkije-deal op reguliere wijze Europa binnengekomen? 2217, meldt de EU. Over hoeveel had Diederik Samsom het toen hij deze constructie introduceerde? 150.00 tot 250.000.

Door simpelweg niet te doen wat ze zijn overeengekomen, verzwakken de EU-lidstaten hun eigen organisatie, en laten ze Griekenland en de vluchtelingen in de steek. Waarom doet Nederland daaraan mee? Bepaalt de PVV het beleid zonder in de regering te zitten? Aan de capaciteit van het Coa ligt het niet; er worden opvanglokaties gesloten en er verdwijnen ruim duizend banen omdat er minder asielzoekers komen. Aan vervoer hoeft het ook niet te liggen; vandaag melden zich op het Binnenhof meer dan vierhonderd auto's met vrijwilligers die zich aanbieden als Hofchauffeurs van het Koninkrijk der Nederlanden. Onder het motto 'We gaan ze halen' dreigen ze de vluchtelingen zelf in Griekenland op te pikken als staatssecretaris Dijkhoff in gebreke blijft, en ze zeggen ook hun huizen open te willen stellen. Een mooi gezagsgetrouw protest, geheel in lijn met wat de regering van plan was. Afspraak is afspraak.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden