Afspraak over buitenlandse financiering moet gelden voor moskee én kerk, vinden moslims

De Rotterdamse Essalam moskee in Rotterdam werd deels betaald door een omstreden oliesjeik. Beeld ANP
De Rotterdamse Essalam moskee in Rotterdam werd deels betaald door een omstreden oliesjeik.Beeld ANP

Het klopt niet dat afspraken over financiering van gebedshuizen alleen gaan over moskeeën, vinden vier moslimorganisaties. Dus praten ze niet langer over een convenant dat buitenlandse financiering inzichtelijk moet maken.

Het Contactorgaan Moslims- en Overheid (CMO) en drie regionale koepels zaten tot voor kort aan tafel met het ministerie van sociale zaken om de tekst van zo'n convenant uit te onderhandelen. De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland wil wel verder praten.

De vier organisaties vinden dat ook buitenlandse financiering aan christelijke organisaties, zoals migrantenkerken, doorgelicht moet worden. Een wet tegen ongewenste financiering is beter dan een convenant, vinden ze, omdat die geen onderscheid maakt tussen religies. De koepels gaan graag over zo'n wet in gesprek met het kabinet, dat de maatregel heeft aangekondigd in het regeerakkoord.

Te selectief

Secretaris Halil Karaaslan van CMO, de grootste islamitische koepelorganisatie, vindt een convenant te selectief. Hij verwijst naar een eerdere overeenkomst over ritueel slachten. "Daarin werd ook uitdrukkelijk de joodse gemeenschap betrokken." In zo'n geval is een convenant een goed middel, vindt hij.

Ondoorzichtige financieringsstromen waarmee landen invloed verwerven in Nederlandse moskeeën zijn ongewenst, zegt Karaaslan, maar in veel gevallen proberen buitenlandse financiers volgens hem geen invloed te krijgen. "Is geld dat naar christelijke gemeenschappen gaat altijd positieve inmenging? Of geld uit Rome, Qatar of Saudi-Arabië komt, als het niet strookt met de Nederlandse samenleving, is het geen van drieën gewenst."

Onmin

CMO en de regionale koepels zijn in onmin geraakt met de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland. Die is als enige koepelorganisatie nog voor een convenant.

Woordvoerder Saïd Bouharrou vindt dat de moslimgemeenschap niet naar andere geloofsgemeenschappen moet kijken, maar de eigen problemen moet onderkennen en aanpakken. "Van de honderden religieuze organisaties in Nederland, schat ik dat er bij zo'n vijftien tot twintig islamitische organisaties ongewenste invloed wordt uitgeoefend uit het Midden-Oosten. Het is aan ons om dat aan te pakken."

Lees ook:

Kabinet: Geldstromen naar moskeeën niet openbaar

Het kabinet beschikt over lijsten met de geldstromen die vanuit Golfstaten naar Nederland vloeien, maar ziet het niet zitten om die te openbaren.

Is de buitenlandse financiering van Nederlandse moskeeën per se ongewenst?

De overheid worstelt al jaren met buitenlandse financiering van islamitische organisaties in Nederland. Wat maakt het vraagstuk zo lastig?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden