Afsluitdijk gaat definitief open voor vissen

De Afsluitdijk. Beeld anp
De Afsluitdijk.Beeld anp

De nieuwe Afsluitdijk krijgt definitief een vismigratierivier én een energiecentrale die stroom gaat opwekken in het spuicomplex Kornwerderzand. Rijk en regio steken samen 82,5 miljoen euro in deze projecten, zo werd gisteren bekend. Rijkswaterstaat gaat voor in totaal 830 miljoen euro de dijk versterken en de waterafvoer tussen IJsselmeer en Waddenzee vergroten.

De vismigratierivier, die 55 miljoen euro gaat kosten, moet de vistrek tussen Waddenzee en IJsselmeer verbeteren. Uit berekeningen van onderzoeksinstituut Imares blijkt dat in een goed seizoen jaarlijks miljoenen vissen gebruikmaken van een 'gat' in de Afsluitdijk. Ze kunnen nu maar mondjesmaat via de sluizen het IJsselmeer binnenglippen. De stroming is er voor trekvissen meestal te sterk.

Getijdenrivier
Via een zes kilometer lange kronkelende 'getijdenrivier' kunnen ze straks van zoet naar zout zwemmen. De vismigratierivier is een eerste stap om de schade aan de natuur te herstellen, die is ontstaan met het aanleggen van de dijk in 1932. Daarnaast komt er 'visvriendelijk sluisbeheer' en legt Rijkswaterstaat nog een vispassage aan.

De nieuwe Afsluitdijk wordt ook voor mensen aantrekkelijker gemaakt. Naast nieuwe wandelroutes, komen er recreatieve fietspaden aan de Waddenzeekant, tussen Den Oever en het Monument en tussen de Friese kust en de sluizen- en kazematten van Kornwerderzand. Fietsers hebben dan vrij uitzicht op de Waddenzee.

Energie-neutraal
In het spuicomplex Kornwerderzand komen onderwaterturbines die energie opwekken via het water dat bij laagwater via de spuisluizen van IJsselmeer naar Waddenzee stroomt. Er zijn dertig van deze turbines gepland, die samen 14,5 miljoen euro kosten. Dit is een van de energieprojecten die de Afsluitdijk in 2021 energie-neutraal moeten maken.

Kunstenaar en ontwerper Daan Roosegaarde werkt ondertussen aan 'Icoon Afsluitdijk', een artistiek en innovatief ontwerp, waarin onderdelen van de 'Smart Highway' worden opgenomen. Het asfalt wordt verlicht met lichtgevende lijnen: overdag nemen ze licht op, 's nachts stralen ze het uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden