Afshin Ellian doet aangifte van bedreiging door radicale moslim

interview 'Shabir Burhani roept op tot geweld'

De Leidse rechtsgeleerde Afshin Ellian doet aangifte tegen de radicale moslim Shabir Burhani. Ellian beschuldigt hem van bedreiging, opruiing en het aanzetten tot geweld. Uiterlijk morgen gaat de brief de deur uit. Precies een week geleden kwam Burhani in het nieuws, nadat de Rabobank hem royeerde als klant. De bank bracht hem in verband met terrorisme. Ten onrechte, vindt de 23-jarige Burhani, die zegt niets strafbaars te hebben gedaan. Daar denkt Ellian, die hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap is, anders over.

Om welke uitspraken van Burhani gaat het u precies?

"De bedreiging richtte hij in oktober 2013 aan mij en Ayaan Hirsi Ali. Hij zei: 'Moge Allah ze bestraffen en laten lijden'. Op Twitter en Facebook verzorgt hij propaganda voor terroristische groepen als Al-Qaida en de Taliban. In een interview met jullie krant noemde hij de aanslag op Charlie Hebdo 'aanbevelenswaardig'. Vorige week kwam de druppel, toen het tv-programma 'Pauw' een tweet van hem liet zien: 'In Raqqa krijg je als homo gratis vlieglessen van IS! En dat allemaal zonder vleugels of een vliegtuig! Alle homo's kunnen zich aanmelden'. Hij roept op tot geweld."

Burhani noemde dat 'een grapje'.

"Dat is het niet. Dit is oproepen tot geweld tegen homo's. Laatst heeft de Hoge Raad nog een Amsterdamse politicus veroordeeld voor een paar ranzige uitspraken over homoseksuelen. En wat Burhani zegt gaat veel verder. Ik heb de vrijheid van meningsuiting altijd verdedigd, en blijf ik ook doen. Maar dit is echt over de grens, dus strafbaar."

U leest een smeekbede aan Allah als een bedreiging aan u.

"Wie denkt dat het alleen een smeekbede is, begrijpt het niet. Voor radicale moslims is dat een oproep. Je moet in acht nemen tegen welke achtergrond Burhani zoiets zegt. Zet zijn uitspraken naast elkaar, plaats ze in de context. Dan is er genoeg voor een zaak."

De meeste uitspraken zijn al even geleden. Waarom nu pas aangifte?

"Er is mij nu meer duidelijk over de context. Van foto's op zijn Facebookpagina met oorlogswapens wist ik niet waar ze gemaakt zijn. Hij zei eerst dat hij op bezoek was bij familie in Afghanistan. Nu blijkt dat hij bij de Taliban was. In Nederland zitten mensen voor minder gevangen. Denk aan de mensen die in de zomer zijn gearresteerd na de Schilderswijkdemonstraties - die hebben nooit een wapen aangeraakt, zijn nooit een kamp binnengeweest. Burhani wel."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden