Afschuwelijk, dat huwelijk

Corine Hartman zet de lezer steeds op het verkeerde been met thriller over fataal ongelukkig stel

oordeel


Geraffineerd, verrassend, spannend


Corine Hartman


Sluipend gif


Cargo; 304 blz. euro 19,99


Op de achterflap van Corine Hartmans nieuwste thriller wordt de belangrijkste gebeurtenis van 'Sluipend gif' alvast verklapt. Is het erg dat we bij voorbaat weten dat Jacqueline tegen het einde van het boek haar man Gijs vermoordt? Niet echt, want de lezer heeft die informatie nodig. De voorkennis maakt de thriller niet minder spannend; Hartman weet de lezer telkens op het verkeerde been te zetten.


'Sluipend gif' speelt zich af in een idyllisch plaatsje, Bronkhorst. Daar wonen Jacqueline en Gijs vlak bij de IJssel met hun twee katten en een hond. Zij heeft de zorg voor haar manisch-depressieve moeder en doet vrijwilligerswerk in het verzorgingstehuis. Hij is ontevreden sinds hij werd ontslagen bij de gemeente Zutphen, en verdient nu de kost als veerman op het pontje over de IJssel.


Het is geen feest om getrouwd te zijn met Gijs, die teleurgestelde, verongelijkte man met zijn autistische trekjes. Rustig wordt hij van het rechtzetten van boeken in de boekenkast. Hij houdt zijn vrouw voortdurend in de gaten. Zonder reden is dat niet. Na een miskraam is ze opgenomen geweest in een psychiatrische kliniek en slikt ze antidepressiva. Hun enige dochter, Hanna, is al jaren geleden naar Frankrijk verhuisd en onderhoudt alleen contact met haar oma, de moeder van Jacqueline.


Maar dit is niet een thriller van het stramien 'mishandelde vrouw slaat vervelende echtgenoot de hersens in en probeert ermee weg te komen'. Heel geraffineerd wordt de lezer via redelijk onschuldige gebeurtenissen meegevoerd naar het moment van de moord. Jacqueline gaat zich steeds meer ergeren aan haar man, en dan verdwijnt kat Tommy. Steeds ziet ze voor zich hoe hij het diertje verdrinkt in de IJssel. Als ze hoort dat hij een dode rat op de toonbank van de bakker heeft gelegd om de laatste te pesten, weet ze het helemaal zeker: Gijs heeft Tommy vermoord.


Gijs wordt ondertussen zo in beslag genomen door zijn ontslag dat hij niet goed in de gaten heeft hoe zijn vrouw afglijdt. Hij blijft zijn oud-collega's lastigvallen, tot iemand hem vertelt waarom hij juist degene was die moest afvloeien. Hartman laat feilloos zien hoe de echtelieden allebei verdrinken in hun wanen en zich overeind proberen te houden door de ellende op de ander af te wentelen.


Gijs ziet zijn vrouw als zwak, labiel en onmachtig. Dat blijkt een flinke misrekening. Na zijn dood vertrekt Jacqueline naar haar dochter in Frankrijk en kantelt het perspectief opnieuw. Hanna is niet voor niets zo jong weggevlucht uit Bronkhorst.


De lezer is gewaarschuwd. Niets is wat het lijkt in deze nieuwe Hartman.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden