Afschuw over foto waarop Israëlische soldaat op Palestijns jongetje mikt

De foto die Mor Ostrovski op Instagram plaatste Beeld Instagram
De foto die Mor Ostrovski op Instagram plaatsteBeeld Instagram

Een Israëlische soldaat, de 20-jarige Mor Ostrovski, heeft grote ophef veroorzaakt door een foto op zijn Instagram-pagina te plaatsen waarop een geweer op een Palestijns jongetje wordt gericht.

Redactie

Het jongetje is op de foto van de achterkant te zien. Nietsvermoedend kijkt hij uit over een stadje. De minaretten en Arabische architectuur doen vermoeden dat de jongen Palestijns is. Of hij nog leeft, weet niemand.

De foto is inmiddels duizenden keren gedeeld en online is de ophef groot; de boze Twitter-berichten blijven elkaar opvolgen.

Electronic Intifada, een Palestijns nieuwsblog dat de foto van Ostrovski als eerste ontdekte, noemde het beeld smakeloos en onmenselijk. 'Het belichaamt het idee dat Palestijnse kinderen doelwitten zijn.'

De website plaatste tevens een aantal foto's van Ostrovski, poserend met zwaar kaliber machinegeweren.

'Fuck alle Arabieren'
Het Israëlische leger is vaker in verlegenheid gebracht door soldaten die foto's online plaatsten. In december berichtte Electronic Intifada over Nisim Asis, een 22-jarige Israëlische soldaat die racistische foto's op zijn Instagram-pagina had gezet, waaronder een foto waarop hij zogenaamd bloed (waarschijnlijk ketchup) van een mes likt. Het onderschrift luidt: 'Fuck alle Arabieren, hun bloed smaakt lekker.'

Een andere Israëlische soldaat heeft recent 14 dagen in een militaire gevangenis doorgebracht omdat hij een foto van hemzelf naast een geboeide en geblinddoekte Palestijn op Facebook had geplaatst. En zo zijn er nog meer voorbeelden.

Afkeuring
Ostrovski heeft zijn Instagram-pagina inmiddels geblokkeerd. Hij ontkent dat hij de foto heeft gemaakt en verklaarde tegenover het leger dat hij de foto op internet aantrof en vervolgens plaatste.

Het Israëlische leger, dat het incident onderzoekt, heeft in de krant Haaretz alvast laten weten dat de actie van Ostrovski 'niet in lijn is met het gedachtegoed en het moraal van de Israëlische strijdkrachten'.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden