'Afschieten wolf in ons land is absoluut niet aan de orde'

VVD-Tweede Kamerlid Johan Houwers loopt wel erg ver voor de troepen uit, vindt Alterra-medewerker Dennis Lammertsma, door na de vondst van één - dood - exemplaar vorige week in Luttelgeest, meteen op te roepen tot het afschieten van wolven in Nederland. Het Kamerlid is bang dat de volksgezondheid en de verkeersveiligheid in gevaar komen, als er straks weer veel wolven in Nederland rondlopen.

"Ten eerste," zegt Lammertsma, die namens het Wageningse kennisinstituut werkt aan een 'wolvenplan' voor Nederland, "is er nog geen sprake van dat de wolf zich weer heeft gevestigd in Nederland. De wolvin van Luttelgeest kan heel goed een zwervende eenling zijn. Maar dan nog: kan er nog geen sprake zijn van zomaar afschieten. Meneer Houwers moet eerst eens kijken hoe de bescherming van de wolf in de Europese richtlijnen is geregeld. Dan zal hij zien dat het een strikt beschermde soort is."

Van die bescherming kan afgeweken worden, als bijvoorbeeld de volksgezondheid in gevaar is of de economie schade lijdt.

Het wolvenplan, waaraan Lammertsma sinds najaar 2012 werkt, moet eind dit jaar klaar zijn. Belangrijk onderdeel zal voorlichting zijn, voor recreanten, veehouders, hobbydierhouders, jagers en natuurbeheerders. Zij moeten kunnen weten of er wolven in de buurt zijn en hoe ze moeten omgaan met zo'n groot roofdier. Ook over de problemen die wolven kunnen veroorzaken - het doden van schapen, verspreiden van ziekten en rondzwerven in toeristische gebieden - denken de opstellers van het wolvenplan na.

(TROUW)

DE VERDIEPING 4|5

De wolf sluipt almaar dichterbij

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden