Afschieten olifant wekt storm van kritiek

Bob Parsons met een chick in zijn eigen videoshow op internet. Beeld
Bob Parsons met een chick in zijn eigen videoshow op internet.

De video van een Amerikaanse topbestuurder die in Afrika een olifant doodschiet en in stukjes laat snijden heeft een storm van donaties en kritiek opgeleverd.

In het filmpje is Bob Parsons te zien, de zelfbenoemde en zelfingenomen succesgoeroe en oprichter van GoDaddy.com, een website vol reclame en sexy filmpjes die domeinnamen verkoopt. Op de video schiet hij in Zimbabwe een olifant dood. Het dier wordt vervolgens door dorpsbewoners voor het vlees in stukken gesneden.

Volgens Parsons bezorgen olifanten het Zimbabwaanse dorp enorme overlast, met name omdat ze de oogst vernietigen. Op de video is hij te zien tussen de vernielde oogst, waarna hij het afschieten van de olifant presenteert als een geweldige oplossing voor het probleem van de boeren. In het filmpje is ook te zien hoe mensen - uitgehongerd, volgens Parsons - de olifant als bezetenen in stukken snijden. "En nog is er niet genoeg vlees voor deze mensen die zo'n honger hebben dat ze soms 20 kilometer moeten lopen voor voedsel", aldus Parsons.

Maar zijn actie leverde een stroom van kritiek op en werd opgepakt door Namecheap.com, een handel in domeinnamen die het moment aangrijpt om klanten van GoDaddy.com weg te trekken. Namecheap doneert 1 dollar aan de stichting Save The Elephants voor elke klant die naar hem overstapt.

De oprichter van Save The Elephants, Iain Douglas-Hamilton, reageerde enigszins beduusd maar ook blij op de actie van Namecheap.com. "Het is zeer verdrietig en tragisch als olifanten worden afgeschoten. Wat Parsons deed is totaal ongepast. Als je het probleem van de olifanten zortgvuldig aanpakt, blijft de voedselvoorziening perfect in stand en help je ook nog de olifantenpopulatie in stand te houden. Je oogst beschermen door buitenlandse jagers olifanten te laten afschieten werkt niet. Je helpt mensen bovendien aan een zogenaamd leuk tijdverdrijf. Die jagers doen het alleen maar omdat ze er plezier aan beleven."

Parsons zegt zelf elk jaar naar Zimbabwe te gaan voor de olifantenjacht. "Het is een van de meest dankbare dingen die ik doe."
In de meeste Afrikaanse landen is het afschieten van olifanten totaal verboden, maar sommige landen hanteren quota. Tussen 1970 en 1980 daalde de olifsantenpopulatie dramatisch, maar sindsdien is er enig herstel. In Zimbabwe leven nu zo'n 84.000 olifanten.

Inmiddels heeft de actie van Namecheap al 20.000 dollar opgeleverd voor Save The Elephants.Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden