Afschieten Limburgse zwijnen 'had niet mogen gebeuren'

Een brandweerman redt een wild zwijn uit het water in de Zuid-Willemsvaart. Beeld anp
Een brandweerman redt een wild zwijn uit het water in de Zuid-Willemsvaart.Beeld anp

'Dit had niet mogen gebeuren.' Dat heeft de Limburgse provinciebestuurder Patrick van der Broeck vandaag geconcludeerd na een overleg met alle partijen die gisteren betrokken waren bij het afschieten van wilde zwijnen. Die had de brandweer net daarvoor gered uit de Zuid-Willemsvaart bij Weert.

redactie

De provincie, de brandweer en de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging zeggen goed te kunnen begrijpen dat het doodschieten tot publieke verontwaardiging heeft geleid.

De brandweer redde drie varkens uit het water. Vijf dieren verdronken. De reddingsactie verliep moeizaam. De brandweerlieden zijn geschrokken van wat er daarna gebeurde. Ze willen voor een volgende keer precies weten wat ze moeten doen en of zij de dieren moeten redden, wat hun wettelijke taak is.

Afschieten zwijnen 'kafkaësk'
De Dierenbescherming heeft vandaag bij de provincie gepleit voor het plaatsen van meer hekken om landbouwschade door scharrelende varkens te voorkomen. Als dat zou gebeuren, is veel minder afschot nodig, aldus de organisatie.

De Partij voor de Dieren stelde Kamervragen aan staatssecretaris Sharon Dijksma (Natuur), die het incident 'een Kafka-achtige situatie' noemde. Ze is er niet over te spreken.

PVV-Kamerlid Dion Graus wil dat de betrokken jager zijn jachtakte inlevert. De jagersvereniging benadrukt dat de man als buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) heeft gehandeld en dat er geen sprake was van jacht op de everzwijnen.

Jachtverbod op zondag
De jager heeft nog geen proces-verbaal gekregen. Politie en justitie onderzoeken of hij strafbaar is. Hij mocht in elk geval volgens de Nederlandse de Flora- en faunawet, waar de jacht onder valt, niet op zondag schieten, want dat is verboden. Dat geldt ook voor de kerstdagen, nieuwjaarsdag, Hemelvaartsdag en Tweede Paas- en Pinksterdag. Van deze regel mag alleen worden afgeweken als er sprake is van een noodsituatie. Of dat in Weert het geval was, moet nog worden uitgezocht.

Ook schieten op gevangen dieren is verboden. Wilde zwijnen mogen alleen op de Veluwe en in het Meinweggebied in Limburg vrij rondlopen. Daarbuiten geldt een zogenoemd nulstandbeleid en mogen jagers zwijnen doodschieten. 'Maar zo is het nulstandbeleid niet bedoeld. We gaan de teksten nakijken en als er onduidelijkheid is, passen we de tekst aan', aldus Van der Broeck.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden