Afschieten ganzen is 'duivels dilemma' voor Vogelbescherming

Bordercollies verjagen overwinterende ganzen van een akker in het Friese Workum.

Hoe kan een organisatie als de Vogelbescherming nu akkoord gaan met afschieten van tienduizenden ganzen in Nederland, vroegen de Dierenbescherming en Partij voor de Dieren zich af. "Het was een duivels dilemma", zegt Kees de Pater van de Vogelbescherming.

Begin deze maand sloten acht natuur- en jachtorganisaties een akkoord om het 'maatschappelijk probleem' ganzen aan te pakken. Om de populatie binnen de perken te houden, mogen jagers grauwe ganzen afschieten die in de zomer in Nederland broeden. Onbegrijpelijk, vinden Dierenbescherming en PvdD. Beide organisaties riepen de leden van de Vogelbescherming op tegen het akkoord te stemmen.

"Je kunt natuurlijk principieel blijven en langs de kant blijven staan", zegt De Pater. "Maar wij hebben de keuze gemaakt om hiermee akkoord te gaan omdat de situatie anders alleen maar erger wordt." De roep om de overlast van ganzen terug te dringen is groot omdat ze schade aan landbouwgewassen en de natuur kunnen veroorzaken. De Pater wijst er op dat ook nu al elke zomer op ganzen wordt gejaagd en eieren worden geschud. "Als wij niet zouden meedoen zouden die aantallen nog groter zijn."

In het akkoord is opgenomen dat binnen 5 jaar het afschieten van ganzen wordt afgebouwd. Daarmee keert ook de rust terug voor andere vogels die nu in hun broedperiode worden gestoord door schoten van ganzenjagers.

Daarnaast ziet de Vogelbescherming het als grote winst dat in de onderhandelingen een einde is afgedwongen op de winterse ganzenjacht. "Het is niet zo bekend, maar nu al worden er jaarlijks 100 tot 200.000 ganzen in de winter gedood." Door deze jacht te stoppen, kan Nederland de veilige winterbasis zijn voor de ganzen die in de winter ons land aan doen, aldus de Vogelbescherming.

Wat de Dierenbescherming en PvdD het meest stoort, is dat er te weinig gekeken zou zijn naar alternatieven voor afschot, zoals lasers, sonoor geluid en speciale ganzenweilanden. "Daar hebben we ons ook voortdurend hard voor gemaakt", aldus De Pater. Maar wij achten het niet reëel dat je daarmee op dit moment voorkomt dat er ganzen geschoten worden. De feitelijke situatie is dat nu al veel wordt geschoten."

Daarnaast signaleert De Pater ook onvoldoende draagvlak. "Waarom? Dat moet u aan de andere partners vragen, maar het is ongetwijfeld een financiële kwestie. En voor boeren ook een emotionele kwestie."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden