Afscheid zonder prijs, maar wel in stijl

Korfballer Barry Schep krijgt staande ovatie na nederlaag Fortuna tegen PKC

JAN-CEES BUTTER

ROTTERDAM - Hij bijt even in zijn shirt, trekt het over zijn hoofd en valt vervolgens verslagen op de heilige grond van sportpaleis Ahoy. Zo kwam er zaterdagavond een einde aan de lange, indrukwekkende korfbalcarrière van Barry Schep, speler van Fortuna uit Delft.

Het was een afscheid in stijl. Precies zoals hij gewild had in zijn laatste seizoen. Want voor een korfballer is er niets mooiers dan af te zwaaien in een volgepakt Ahoy, dat traditioneel is uitverkocht tijdens de strijd om het landskampioenschap.

Schep (33) liet na afloop zijn tranen de vrije loop, toen hij - met een boeket in zijn handen - een staande ovatie in ontvangst nam. De applaus was de perfecte balsem om de pijn na de verloren finale tegen PKC uit Papendrecht (20-19) te stillen.

Ze waren met honderden voor hem en zijn teamgenoten gekomen. Ahoy kleurde voornamelijk rood en wit tijdens hét korfbalfeestje van het jaar. En dat was niet zonder reden. Fortuna uit Delft, opgericht in 1957, snakte naar sportief succes. Want sinds 2004, het jaar dat de club voor de vierde en laatste keer landskampioen werd (mét Schep), waren de rood-witten voortdurend afwezig in de eindstrijd. DOS'46 en Koog Zaandijk namen de heerschappij over in het zaalkorfbal.

Aan de hand van Barry Schep, met 132 treffers topscorer in de eredivisie, deed de club sinds negen jaar weer eens serieuze gooi naar de landstitel. Dat de club hongerig was naar weer een prijs, bleek ook wel uit de publieke belangstelling voor de halve finale tegen Koog Zaandijk. Alsof een kledingwinkel een spectaculaire uitverkoop hield, zo massaal pakten de supporters zich de voorbije week samen voor de poorten van de sporthal in Delft.

Het sprookje van Fortuna kreeg steeds mooiere vormen. Voor de halve finale, waarin Fortuna afrekende met regerend landskampioen Koog Zaandijk, werden zelfs alle trucs uit de kast gehaald. Ook psychologische oorlogsvoering kwam er aan te pas. Op internet verscheen een filmpje, waarin te zien is dat Schep liefst drie keer achter elkaar vanaf eigen helft raak mikte. Pas later bleek dat het filmpje in elkaar was gezet.

Ard Korporaal, coach van Fortuna, had de verwachting dat Schep en zijn collega's de flow zouden doortrekken tot en met Ahoy. Zijn redenering was eenvoudig. Fortuna had het momentum, en wie de tegenstander was maakte eigenlijk niet uit. Hij vertelde het aan iedereen die het horen wilde. Arrogantie? Hooghartigheid? Korporaal haalde zijn schouders op: "Ik ben gewoon overtuigd van mijn ploeg." Dat de statistieken voor de finale niet in zijn voordeel spraken - Fortuna verloor in de reguliere competitie twee keer van PKC - sterkte hem alleen maar in zijn vertrouwen. Eens moet het tij keren, toch?

Zaterdagavond leek het er lang op dat het sprookje ook uit zou komen. Onder leiding van een goede Schep (negen treffers) kwam Fortuna zelfs op een 4-0 voorsprong. Daarna kwam PKC langzaam terug, bleef het lang gelijk, totdat Fortuna onzuiver werd in de afronding en Mady Tims in de slotminuut de winnende treffer voor haar rekening nam.

Toen Schep eenmaal tot bezinning was gekomen, sprak hij realistische taal. "Het zat dicht bij elkaar, maar zij waren in de laatste tien minuten net ietsje beter." Maar zijn carrière, met een wereldtitel, twee Europese titels en twee landstitels, blijft fier overeind. "Natuurlijk ben ik nu even teleurgesteld, maar als ik terugkijk op de jaren die achter me liggen, dan kan ik alleen maar trots en tevreden zijn", zei hij, terwijl achter PKC de champagne ontkurkte.

De 33-jarige Amsterdammer bewees nog altijd één van de beste spelers ter wereld te zijn. Stoppen deed hij liever op zijn hoogtepunt, zei hij vooraf, omdat hij met minder geen genoegen wil nemen. Helaas voor hem eindigde het sprookje van Fortuna in Ahoy'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden