afscheid van Shimon peres

De (achter)kleinkinderen van Shimon Peres bedekken diens graf met kransen op de begraafplaats op de Herzlberg in Jeruzalem. Woensdag overleed de Israëlische oud-president op 93-jarige leeftijd. Het lichaam van Peres werd gisteren in een kist met de Israëlische vlag erover gedrapeerd vanaf het parlement naar de begraafplaats gebracht. De stoet werd begeleid door een militaire erewacht terwijl het joodse gebed voor de doden werd gereciteerd. De plechtigheden waren met strenge veiligheidsmaatregelen omgeven. Ruim 8000 politiemensen waren op de been en straten in het centrum van Jeruzalem waren afgesloten. Het werd de grootste bijeenkomst sinds de begrafenis van premier Yitzhak Rabin, die in 1995 werd vermoord door een Israëlische nationalistische extremist.

Bij de rouwdienst waren drieduizend genodigden uit meer dan zeventig landen - onder wie Bill Clinton, Barack Obama, en prins Charles - aanwezig. Namens de Nederlandse regering was minister-president Mark Rutte bij de uitvaart.

Grote vraag vooraf was of Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit, de plechtigheid zou bijwonen. Uiteindelijk kreeg hij toestemming om vanuit Ramallah naar Jeruzalem te komen en zat hij op de eerste rij, ingeklemd tussen de Hongaarse premier Viktor Orbán en 'EU-president' Donald Tusk. Voor de ceremonie drukte Abbas de hand van de Israëlische premier Netanyahu en sprak kort met hem. Het was voor het eerst sinds 2010 dat de twee elkaar publiekelijk ontmoetten.

De Amerikaanse president herinnerde beide politici er fijntjes aan dat de vrede nog 'werk in uitvoering is'. Peres heeft zijn droom van vrede niet in vervulling zien gaan, zei de Amerikaanse president. Peres had het volgens Obama goed begrepen: "De Joden zijn er niet voor bestemd om over een ander volk te heersen". Tegelijkertijd hekelde hij het feit dat veel Arabieren van jongs af aan haat tegen Israël wordt bijgebracht.

Oud-president Bill Clinton zei dat Peres door zijn critici vaak als 'naïeve, al te optimistische dromer' werd afgeschilderd. "Ze hadden het alleen fout met het naïeve deel."

Israëls bekendste schrijver Amos Oz riep ook op tot voortzetting van Peres' inspanningen voor een vreedzame regeling in het Midden-Oosten. Een akkoord met de Palestijnen is niet alleen mogelijk, maar ook noodzakelijk, zei Oz. "Maar waar zijn de opvolgers van Peres?"

,

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden